Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Entinen vapaamuurari vetosi piispoihin viimeiseen saakka

 

Juhani Julin käytti viimeiset kolme vuotta elämästään paljastaakseen kirkon johdolle vapaamuurariuden todelliset kasvot.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papistoa vapaamuurarien kanssa veljeilystä kritisoinut oululainen Juhani Julin on kuollut. Julin löydettiin torstaina Posiolta hänen kesäasuntonsa pihalta kaatuneen mönkijän alle menehtyneenä. Hän kävi viimeisinä elinkuukausinaan kirjeenvaihtoa piispojen kanssa tarkoituksenaan saada kirkko sanoutumaan irti vapaamuurariliikkeestä.

Lähes kaksikymmentä vuotta vapaamuurariliikkeessä vaikuttanut Juhani Julin erosi vapaamuurareista kolme vuotta ennen kuolemaansa. Hän alkoi pitää vapaamuurariutta väärää jumalaa palvelevana uskonnollisena liikkeenä sen jälkeen, kun hän oli kokenut hengellisen herätyksen.

– Kun tajuaa, että on tietämättään harjoittanut jumalanpilkkaa kaikki nämä vuodet, on tunne kauhistuttava – siitäkin huolimatta, että olen pyytänyt Jumalalta anteeksi, ja haluan uskoa Kristuksen kautta myös anteeksi saaneeni, Julin kertoi Seurakuntalainen.fi:n haastattelussa kesäkuussa 2010.

Sansa Neliöb. 11.9.-10.10. MJa

Julin on yksi harvoista entisistä vapaamuurareista, joka on avoimesti omalla nimellään rohjennut arvostella järjestöä liikkeestä eroamisensa jälkeen.

Julin esitti Seurakuntalainen.fi:lle dokumentteja, joiden mukaan Suomen vapaamuurareissa toimii aktiivisesti kymmeniä kirkon työntekijöitä, joista valtaosa on pappeja ja kanttoreja. Määrä on kasvanut merkittävästi kahden viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana.

Kirjeenvaihtoa piispojen kanssa

Juhani Julinin poika Vesa Julin kertoo Radio Deille, että hänen isänsä kävi viimeisinä elinkuukausinaan sähköpostikirjeenvaihtoa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen kanssa, jotta nämä ottaisivat kantaa vapaamuurareihin ja kirkko ohjeistaisi työntekijöitään tekemään selvän pesäeron liikkeeseen.

– Miten sellaiset ihmiset, jotka ovat pappisvalan vannoneet, voivat viikolla mennä pilkkaamaan Jumalaa vapaamuurarien temppeliin ja viikonloppuna mennä messuvaatteet päällä Jumalan temppeliin? Yrityselämässä tämä olisi työsuhdekysymys. Ei liikemaailmassa kahta herraa yhtä aikaa palvella, sanoi Julin vuosi sitten Seurakuntalainen.fi:n haastattelussa.

Vesa Julinin mukaan jotkut piispoista vastasivat hänen isänsä yhteydenottoon. Tapaamista Juhani Julin ei kuitenkaan saanut yhdenkään piispan kanssa järjestymään vetoomuksistaan huolimatta. Vesa Julinin mukaan hänen isälleen oli suuri pettymys, ettei arkkipiispa vastannut tämän yhteydenottopyyntöihin.

– Arkkipiispa ei vastannut mihinkään viesteihin, mihin isä pettyi raskaasti. Kysymyksessä näytti selvästi olevan aihe, johon ei haluttu ottaa kirkossa minkäänlaista kantaa, Vesa Julin arvioi.

Seurakuntalainen.fi:n kyselyssä 2100 lukijoista ilmoitti, että piispojen tulisi ilmaista kantansa vapaamuurariuteen. Vastaajista runsas 1300 ei pitänyt tarpeellisena, että piispat esittäisivät julkisesti näkemyksiään vapaamuurariliikkeestä.

Kirkas piste elämälle

Vesa Julinin mukaan hänen isässään tapahtui merkittävä muutos tämän irtauduttua vapaamuurareista.

– Hän kertoi vähän ennen kuolemaansa viimeisten kolmen vuoden olleen hänen elämänsä parasta aikaa. Isä muotoili asian niin, että hän eli kuusikymmentä vuotta vain itselleen, mutta viimeisinä vuosina elämälle löytyi aito tarkoitus.

Juhani Julin piti piispojen lisäksi yhteyttä useisiin vapaamuurareihin, joiden hän tiesi kamppailevan järjestön toimintaan liittyvän ahdistuksen kanssa. Myös liikkeestä kaikessa hiljaisuudessa irtautuneet entiset vapaamuurarit löysivät Julinista tukihenkilön.

Julinille nousi rakkaaksi myös sokeiden auttaminen. Hän vieraili viimeisinä elinvuosinaan vapaaehtoisena avustajana useilla Oulun evankelis-luterilaisten seurakuntien järjestämillä näkövammaisten leireillä sekä luki seurakuntien Rauhan Tervehdys -lehteä, josta tehtiin näkövammaisille jaettava ääniversio.

– Kevään aikana isä kävi puolentoista viikon mittaisen evankelistakoulutuksen Kansan Raamattuseuran toimintakeskuksessa Vivamossa. Kaikesta huomasi, että palo evankeliumin asialle syttyi hänessä elämän loppuvaiheessa. Oli hienoa, että Jumala antoi vielä isän elämän loppumetreille tällaisen kirkkaan pisteen, Vesa Julin kertaa.

Juhani Julin lähti varhain torstaiaamuna metsätöihin kesäasunnolleen Posiolle. Hänet löydettiin pihamaalle kaatuneen mönkijän alta puolilta päivin. Lääkärit pitävät todennäköisenä, että varsinaisena kuolinsyynä on äkillinen sairauskohtaus, joka on sattunut ennen moottoriajoneuvon kaatumista.

Juhani Julin oli kuollessaan 63-vuotias. Häntä jäävät kaipaamaan puoliso ja kolme aikuista lasta perheineen. Omaiset haluavat siunata läheisensä haudan lepoon pienimuotoisesti vain lähimpien läsnäollessa.

Juhani Julin oli Radio Dein Viikon vieraana viime lokakuussa. Ohjelma kuullaan uusintana Viikon vieras -ohjelmapaikalla joka arkipäivä 4.-8.7. kello 15.20 sekä koosteena tiistaina 12.7. kello 22.05.

Lue myös:

Vapaamuurareissa jäseninä kymmeniä kirkon työntekijöitä

Kirkon johto kieltäytyy vastaamasta entiselle vapaamuurarille

 
Dei, Mielenhuoltoa, artikkeliban. (1/2) 13.9.- MJa