Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Eija-Riitta Korhola Radio Deissä: Haavisto yritti päästä väittelemään ilman tutkintoa

 
Lähikuvassa hymyilevä Eija-Riitta Korhola vierellään totinen Pekka Haavisto.

Eija Riitta Korhola väitti Radio Dein presidentinvaalistudion asiantuntijavieraana Pekka Haaviston käyttäneen poliittista vaikutusvaltaansa oikaistakseen tietään yliopistomaailmassa. Kuvat: Jani Laukkanen (Korhola) ja Kerttu Penttilä (Haavisto).

Entinen kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola väittää presidenttiehdokas Pekka Haaviston pyrkineen järjestämään itselleen väitöstilaisuuden ”erioikeuksin” saadakseen hankittua tohtorin oppiarvon ilman normaalia tutkintoa.

Uutista päivitetty 17.11.2023 kello 15.49. lisäämällä linkki: Haavisto ex-mepin erioikeusväitteistä: ”En tiedä, mistä tällainen käsitys olisi voinut syntyä” – Korhola pyytää ehdokkaalta anteeksi

Radio Deissä tänään keskiviikkona lähetetyn presidenttiehdokas Pekka Haaviston vaalitentin jälkianalyysissä kuultiin kovia väitteitä.

Perheniemi neliöb. vko 48. MJa

Entinen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien poliitikko kertoi vaalilähetyksen jälkistudiossa joutuneensa Haaviston akateemisiin piireihin kohdistuneiden vaikuttamisyritysten sijaiskärsijäksi valmistautuessaan omaan tohtorinväitökseensä syksyllä 2014.

– Haavisto oli epävirallisesti tiedustellut mahdollisuutta väitellä ilman tutkintoa. Tiedekuntaneuvosto oli tätä asiaa pöytäkirjan ulkopuolella käsitellyt ja päätynyt, ettei tutkinnosta voida tinkiä, kertoi Korhola Radio Dein vaalistudiossa.

Filosofian tohtoriksi marraskuussa 2014 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan ympäristötieteiden laitokselta ilmastopolitiikasta väitellyt Korhola kertoo, kuinka hänen oma akateeminen polkunsa oli nousta laitoksella pystyyn Haaviston vaikuttamisyritysten seurauksena.

Korholan mukaan Haavisto pyrki käyttämään laitoksella vaikutusaltaansa saadakseen oikotietä korkeimman akateemisen tutkinnon ilman maisterin oppiarvoa. Haavisto on koulutukseltaan valtiotieteiden ylioppilas eikä hänellä ole tohtoritutkintoa edeltävää maisterin oppiarvoa.

– Törmäsin tällaiseen asiaan silloin, kun tein väitöskirjaa. Tein omaani alun perin vain filosofian laitokselle, mutta koska se sisälsi aika paljon ympäristöpolitiikkaa, päädyin kysymään, voinko väitellä myös ympäristöpolitiikan laitokselle niin sanotun yhteisväitöskirjan, kun suoritin lisää sen alan opintoja, Korhola kertoo.

Korholan mukaan Pekka Haavisto pyrki samaan aikaan saamaan itselleen laitokselta ”erioikeuden väitellä ilman tutkintoa” epävirallisin vaikuttamiskeinoin eli käyttämällä poliittista vaikutusvaltaansa.

Helsingin yliopiston ympäristötieteellisen tiedekunnan virallisissa pöytäkirjoissa ei ole merkintää siitä, että Haavisto olisi esittänyt tiedekunnalle anomusta suorittaa tohtorinväitöstä ilman maisterintutkintoa.

– Se käsiteltiin Pekan pyynnöstä epävirallisesti, vastaa Eija-Riitta Korhola Radio Deille asiaa koskevaan tarkentavaan kysymykseen vaalistudiolähetyksen jälkeen.

Korholan mukaan tiedekuntaneuvosto oli käsitellyt asiaa pöytäkirjan ulkopuolella ja päätynyt siihen, ettei tutkinnosta voida tinkiä.

– Sittemmin professorini kertoi, kuinka hän oli joutunut taistelemaan minun oikeudestani väitellä, koska argumentti oli ollut, että Korhola ei saa väitellä, koska Haavistokaan ei saanut. Eli Haavisto oli epävirallisesti tiedustellut mahdollisuutta väitellä ilman tutkintoa.

– Tämä meinasi kääntyä minua vastaan, koska olin poliitikko, mutta eihän minun tilannettani voinut sikäli verrata Haavistoon, että minulla oli kuitenkin sekä maisterin että lisensiaatin tutkinto. Mutta tätä kautta sain tietää siitä asiasta, kuinka häntä [Haavistoa] on kiusannut tämä tittelittömyys.

Pekka Haaviston ehdokastentti sekä Eija-Riitta Korholan ja Risto Uimosen jälkianalyysi tentistä lähetetään uusintana Radio Deissä lauantaina 18.11. klo 11.05.

Lähetys on kuunneltavissa Dei Plus -palvelussa.

Uutista päivitetty 17.11.2023 kello 15.49. lisäämällä linkki: Haavisto ex-mepin erioikeusväitteistä: ”En tiedä, mistä tällainen käsitys olisi voinut syntyä” – Korhola pyytää ehdokkaalta anteeksi

 
Dei, Ihmisen ääni, artikkeliban. (2/2) 3.10.- MJa