Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Gabriella vaihtoi ”tavallisesta” lukiosta kristilliseen kansanopistolukioon: ”Valitettavan harva tietää sen eduista”

 

Santeri Aho, Peetu Huuskonen ja Gabriella Gummerus tavoittelevat valkolakkia suomalaisittain harvinaisessa kansanopistolukiossa Sastamalan Karkussa. Kuva: Matti Rusama

Mikkeliläinen Gabriella Gummerus lähti kotiseudultaan yli 300 kilometrin päähän kansanopistolukioon, jossa veti puoleensa aikuislukion oppimäärä sekä asumisen ja aterioiden maksuttomuus.

Kun Gabriella sai yläkoulun päätökseen, hän kävi tavallista lukiota Mikkelissä puolisen vuotta.

– Minulla on keskittymisvaikeuksia, jotka ovat jo menneinä vuosina hankaloittaneet opintojani. Jos oppiaine ei ole erityisen kiinnostava, sen omaksumisesta tulee entistä vaikeampaa, hän kuvailee.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Siksi tulevaisuuden suuntaa piti tarkoin punnita.

– Äitini keksi ehdottaa, että vaihtaisin kristilliseen kansanopistoon, koska siellä ylioppilastutkinnon saa kokoon aikuislukion oppimäärällä, joka on pienempi tavalliseen lukioon verrattuna.

Gabriella hakeutui Sastamalaan, Karkun evankelisen opiston lukioon.

Opinnot ovat edenneet nyt niin, että mitä todennäköisimmin hän saa valkolakin vuoden 2024 keväällä.

– Tahdoin kristittynä nuorena samanhenkisten seuraan. Tärkeänä pidin myös sitä, ettei lukioaikana tarvitsisi ottaa velkaa.

– On ollut suuri etu, että kansanopistolukiossa asuminen ja ateriat aamupaloja myöten ovat koulupäivinä maksuttomia. Keskittyminen on ollut helpompaa opiston pienissä ryhmissä, ja muutaman askeleen matkat oppitunneille ovat säästäneet voimia, hän summaa.

Viikonloppuja – joiden kustannukset kansanopistolukiolaisen on itse kustannettava – Gabriella kertoo viettäneensä paljon Sastamalan lähitienoolla asuvien sukulaistensa ja tuttaviensa luona.

– Lukio-opintojen edetessä minulle on ollut parhain ratkaisu matkustaa kotiin Mikkeliin vain kerran kuukaudessa, kun reissaaminen kuitenkin vie tuntikaupalla aikaa.

Uskovana nuorena aikuisena Gabriella on kiitollinen myös opiston vapaa-ajan ohjelmasta: raamattupiireistä ja hartauksista sekä viikonloppuisin järjestettävistä hengellisistä tapahtumista.

– Valitettavan harva tietää kristillisten kansanopistolukioiden mahdollisuuksista. Hyvää niissä on sekin, että opiskelijaksi voi hakeutua ympäri vuoden ja aloittaa opinnot vaikka kesken lukukauden.