Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Haavisto ex-mepin erioikeusväitteistä: ”En tiedä, mistä tällainen käsitys olisi voinut syntyä” – Korhola pyytää ehdokkaalta anteeksi

 
Pekka Haavisto totisena kädet piskassa.

Pekka Haavisto yllättyi entisen kokoomuksen puoluesihteerin ja europarlamentaarikon Eija-Riitta Korholan väitteistä. Kuva: Kerttu Penttilä

Pekka Haavisto kiistää ex-meppi Eija-Riitta Korholan väitteet, joiden mukaan hän olisi pyrkinyt järjestämään väitöstilaisuuden ”erioikeuksin” tohtorin tutkinnon hankkimiseksi. – Korhola esittää väitteitä, joita en tunnista, Haavisto sanoo.

Entinen kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola esitti keskiviikon Radio Dein presidentinvaalitentin jälkistudiossa kovia väitteitä. Korhola sanoi joutuneensa Haaviston akateemisiin piireihin kohdistuneiden vaikuttamisyritysten sijaiskärsijäksi valmistautuessaan omaan tohtorinväitökseensä syksyllä 2014.

Haavisto kiistää Korholan väitteet jyrkästi.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

– Olen pyrkinyt selvittämään sen aikaisilta kontakteiltani, mistä tällainen käsitys olisi voinut syntyä eikä asiasta ole selvinnyt mitään. En myöskään ole tietoinen tällaisesta tiedekuntaneuvoston käsittelystä. Yhteyteni Helsingin yliopistoon oli noina aikoina se, että pidin kansainvälisen ympäristöpolitiikan luentoja, kommentoi Pekka Haavisto Korholan väitteitä Radio Deille.

Haavisto huomauttaa, että jo vuoden 2018 presidentinvaalien yhteydessä vastaavaa väitettä on selvitetty tietopyynnöllä Helsingin yliopistolta. Tuolloin lakimies Laura Karppinen  vastasi tietopyyntöön näin:

”Asiakirjahallinnosta tarkistettaessa ja tiedekunnissa pitkään työskennelleiltä alan professoreilta tiedusteltaessa ei ole ilmennyt mitään viitteitä, että tällainen hakemus olisi yliopistolle joskus tehty ja että sen johdosta olisi tehty hallintopäätös.”

Eija-Riitta Korhola kertoo keskustelleensa radiolähetyksen jälkeen asiasta ympäristöpolitiikan professori Pekka Kaupin kanssa.

– Minulle selvisi vasta nyt, että ympäristöpolitiikan professori oli itse ollut aloitteellinen Haaviston väittelemisen suhteen ja tiedustellut sen mahdollisuutta, koska arvosti tämän kokemusta. Tiedekunta ei voinut myöntää erioikeutta tinkiä akateemisista perusopinnoista, Korhola sanoo kaksi päivää vaalistudiolähetyksen jälkeen.

Vielä toissapäivänä vaalistudiossa Korhola sanoo olleensa siinä ymmärryksessä, että Haavisto olisi ollut aloitteellinen tohtorintutkinnon hankkimisessa ”erioikeuksin” eikä ex-meppi epäröinyt lausua käsitystään julkisuuteen.

– Ohjelmassa käytin väärää sanamuotoa, että Haavisto oli epävirallisesti tiedustellut mahdollisuutta väitellä ilman tutkintoa, selitti Korhola huomiota herättänyttä väitettään Radio Deille tänään perjantaina.

Korholan selvitystä seurasi hänen Pekka Haavistolle osoittamansa anteeksipyyntö viestipalvelu X:ssä.

– Haavisto ei ollut aloitteellinen, ja pyydänkin vilpittömästi anteeksi väärää tulkintaani ja sen sanomista asiaa tarkkaan varmistamatta.

Pekka Haaviston ehdokastentti sekä Eija-Riitta Korholan ja Risto Uimosen jälkianalyysi tentistä on kuunneltavissa Dei Plus -palvelussa.

Pekka Haaviston vaalitentti Dei Plussassa:

(145) Radio Dein presidentinvaalitentti – Pekka Haavisto – YouTube [Dei Plus]

 

 
Dei, Pressavaalit, artikkeliban. (1/2) 1.11.- MJa