Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Dosentti Juha Ahvio: ”Vaikea nähdä, että rasismia esiintyisi Suomessa”

 

KUUNTELE KLIPPI. Helsingin yliopistossa teologisen tiedekunnan dosenttina työskentelevä Juha Ahvio suhtautuu kriittisesti toimittaja Umayya Abu-Hannan väitteisiin, joiden mukaan Suomi on eurooppalaisessa mittakaavassa poikkeuksellisen rasistinen maa. – Minun on vaikea nähdä, että rasismia perinteisessä merkityksessä laajassa mielessä esiintyisi Suomessa, Ahvio sanoo.

Juha Ahvio esitteli näkemyksiään Radio Dein suorassa Viikon debatissa keskiviikkona.

Toimittaja-kirjailija Umayya Abu-Hanna on herättänyt kiivaan keskustelun suomalaisesta rasismista pohtiessaan vuodenvaihteessa kokemuksiaan Suomesta ja suomalaisuudesta Helsingin Sanomien artikkelissa. Abu-Hannan tekstistä herännyt jatkokeskustelu on ollut poikkeuksellisen laajaa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Palestiinalaislähtöisen Abu-Hannan pääteesi on, että Suomi on pohjimmiltaan rasistinen maa eikä muualta muuttanut voi koskaan kokea voivansa olla täysin hyväksytty täällä – ei vaikka hän olisi asunut maassa kolmekymmentä vuotta.

– Jos hänen [Abu-Hannan] elämänvaiheessaan on ikäviä asioita tapahtunut, niin se on valitettavaa, eikä sitä sinänsä voida yksilön kokemuksena kiistää. Mutta onko tällainen laaja ilmiö kuin rasismi erityisesti olemassa Suomessa? Minun on vaikea ymmärtää että näin olisi, Juha Ahvio sanoo.

Dosentti Juha Ahvion kanssa Radio Dein Viikon debattiin osallistunut Sana-lehden toimituspäällikkö Freija Özcan on Ahvion kanssa jyrkästi eri mieltä. Hän perustaa näkemyksensä arkielämän kokemukselle.

Freija Özcan avioitui aikanaan turkkilaisen, muslimitaustaisen miehen kanssa ja pariskunta on elänyt pääkaupunkiseudulla viitisentoista vuotta. Özcanin mukaan väitteet Suomesta rasistisena tai vähintäänkin muukalaisvihamielisenä maana eivät ole tuulesta temmattuja.

– Kyllä hän [aviomies] on kokenut, että Suomi on rasistinen maa. Suomalaiset ovat hänen mielestään tavattoman rasistisia.

Juha Ahvion ja Freija Özcanin keskustelu Radio Dein Viikon debatissa kuullaan uusintana Radio Deissä sunnuntaina 13.1 klo 20-21. Keskustelu on kuunneltavissa myös Radio Dein ohjelma-arkistossa. Kuuntele ote keskustelusta (toimittaja Kai Kortelainen):

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)