Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Moraalinen kompassi hukassa Etelä-Afrikassa

 

Arkkipiispa Thabo Makgoba.

Etelä-Afrikan poliittiset johtajat ovat kadottaneet moraalisen kompassinsa. Näin kirkkojen johtajat arvostelevat presidentti Jacob Zumaa ja tämän johtamaa puoluetta.
– Emme voi enää vaieta, arkkipiispa Thabo Makgoba sanoo.

Kirkkojen edustajat olivat etunenässä, kun Etelä-Afrikassa kamppailtiin rotusortoa vastaan 1980-luvulla. Kapkaupungin arkkipiispa Desmond Tutusta tuli yksi apartheidin vastustamisen symboleista ja hän sai Nobelin rauhanpalkinnon 1984.

Nyt Tutun seuraajana eteläisen Afrikan anglikaanisen kirkon arkkipiispana on Thabo Makgoba, joka on yksi avoimen kirjeen allekirjoittajista. 

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kritiikin takana seisovat Etelä-Afrikan kirkkojen neuvosto ja Evankelinen allianssi. Kohteena ei ole valkoinen sortokoneisto, vaan vaaleilla valittu musta presidentti ja tämän puoluekoneisto.

Thabo Makgoba sanoo puhelimessa Kapkaupungista Sanalle, että kirkkojen johtajat haluavat tavata presidentin ja hallituksen edustajia keskustellakseen muun muassa korruptiosta ja köyhyyden tuomista ongelmista.

– Korruptio johtaa siihen, että köyhät köyhtyvät, koulutus ja terveydenhuolto kärsivät ja työttömyys lisääntyy. Tämä yhdistelmä on erittäin huono asia, koska se johtaa vallankumoukseen, Makgoba sanoo.

Hän painottaa, että kirkkojen on oltava nyt aktiivisia, jotta vallankumoukselta vältyttäisiin. Kansan parissa on pelkoa ja suurta tyytymättömyyttä.

Jos kirkkojen johtajia ei kuunnella, he pystyvät omien sanojensa mukaan mobilisoimaan kansanjoukot. Kirkot tukevat yhteisöjä ja järjestöjä, jotka tekevät työtä köyhimpien parissa, jotta maahan saataisiin toimivampi demokratia.

 

Lue lisää aiheesta tämän viikon Sanasta.