Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Kylväjä: Lähetysrahojen leikkaukset Vantaalla perustuneet mielikuviin

 

Lähetysyhdistys Kylväjän mukaan Vantaan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston lähetysmäärärahoja koskevat hylkäyspäätökset ovat perustuneet mielikuviin, eivät kirkon virallisiin linjauksiin.

Tämä on käynyt ilmi yhteisen kirkkoneuvoston uusimpien ratkaisujen yhteydessä. Yhteisen kirkkoneuvoston jäsen Sari Roman-Lagerspetz on julkisuudessa toistuvasti kertonut, että tuetta jätetyt kirkon lähetysjärjestöt eivät noudata kirkon linjauksia suhteessa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin ja naispappeuteen.

Nyt yhteisen kirkkoneuvoston tuettajättämisperustelut ovat muuttuneet. Asia kävi ilmi, kun Vantaan yhteinen kirkkoneuvosto käsitteli Kylväjän oikaisuvaatimusta vuoden 2012 lähetysmäärärahojen jakopäätökseen. Viiden pienen lähetysjärjestön tukemista vastustanut edustaja Sari Roman-Lagerspetz antoi päätökseen pöytäkirjalausuman.

-Lausumasta käy ilmi, että yhteisen kirkkoneuvoston enemmistö ei ole ratkaissut asiaa objektiivisesti kirkon virallisten linjausten pohjalta, toteaa Kylväjän hallituksen jäsen, juristi Jorma Lauronen.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

– Päätöksen todelliset perusteet näkyvät jäsen Roman-Lagerspetzin antamasta pöytäkirjalausumasta, joka kirjattiin päätöksen jälkeen pöytäkirjaan pykälään 191. Lausumasta käy ilmi, ettei yhteisen kirkkoneuvoston enemmistö ole ratkaissut asiaa objektiivisesti kirkon virallisten linjausten pohjalta, niitähän lausumassa ei edes mainita, toteaa Lauronen päätöksestä.

”Kylväjä on noudattanut kirkon päätöksiä”

Lauronen toteaa, että Kylväjä puolestaan on noudattanut kirkon virallisia linjauksia sekä toiminnassaan että linjauksissaan. Samalla hän huomauttaa, että päätöksen tehnyt enemmistö on ohittanut yhteisen kirkkoneuvoston 9.11.2011 tekemällä päätöksellä hyväksytyn oman päätösperustansa.

– Päätös on syntynyt sen pohjalta, millainen subjektiivinen käsitys yhteisen kirkkoneuvoston enemmistölle on muodostunut lähetysjärjestöjen toiminnasta ja luotettavuudesta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioissa.

Vantaan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto on päättänyt 4.12.2012 ottaa lähetysmäärärahojen jakoa koskevan päätösvallan jatkossa itselleen.

Lähetysyhdistys Kylväjän kautta tehtävä kirkon lähetystyö joutui syksyllä 2011 Vantaan seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkoneuvostossa talousarviomäärärahojen jaossa kirkon neljän muun lähetysjärjestön mukana määrärahaleikkausten kohteeksi. Kylväjä toteaa, että tehdessään päätöksen yhtymä poikkesi Kirkon lähetystyön keskuksen antamasta määrärahojen jakosuosituksesta.

Lähde: Kylväjä