Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Seppo Vänskän värikkäistä vuosista syntyi kirja

 

Seppo Vänskä on työskennellyt liki 40 vuotta Kansanlähetyksen palveluksessa. Liikkeen sisällä hänet tunnetaan myös kriitikkona. Kuva: Vuokko Vänskä

Seppo Vänskä teki eläkkeellä sen, mitä ei koskaan aikonut tehdä. Nimittäin kirjoitti kirjan. Alun epäröinnin jälkeen golfin ja sudokujen rinnalle ilmestyi intensiivinen kirjoitusprosessi. Luomisen helppous yllätti Vänskän. Helmikuussa julkaistava muistelmateos sai nimekseen Japani yllättää yhä uudestaan.

Aikanaan kutsumus vei Seppo Vänskän perheineen 20 vuodeksi Japaniin lähetystyöhön ja toi sitten takaisin. Eläkkeellä oli aika alkaa muistella mitä kaikkea oikeastaan tapahtuikaan.

– Eläkkeelle jäätyäni lupasin, että en tee ensimmäiseen vuoteen yhtään mitään. Olen neljäkymmentä vuotta juossut pää kolmantena jalkana. Ajattelin, että nyt riittää.

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa

Elämänrytmin muututtua Vänskän mieleen alkoi kuitenkin hiipiä asioita, jotka olisi hyvä laittaa ylös jälkipolvia varten. Täytyisi kirjoittaa ennen kuin unohtaa.

– Sitten vain kirjoitin ja välillä sanoin toimittajavaimolleni Vuokolle, että ”lues toi”. Totesin, että tämähän on kivaa! Koskaan elämässä minulla ei ole ollut aikaa tehdä mitään tällaista, Vänskä hehkuttaa aivan innoissaan.

Salaperäinen kutsumus

Seppo Vänskä oli 27-vuotias lähtiessään tuoreen perheensä kanssa Japaniin. Seikkailu alkoi siitä, kun maailmalle lähtijät nousivat Riihimäellä Moskovan pikajunaan. Edessä olevaa oli vaikea kuvitella.

– Nyt voin todeta, että Japani on yllättänyt melkein joka asiassa. Japanilaisen elämän monitahoisuus, rikkaus ja kummallisuus on jatkuvasti siellä läsnä. Länsimainen ihminen ei sitä täysin koskaan pysty ymmärtämään.

Kokemuksen lähetystyöntekijän kutsumuksesta Vänskä on kokenut vahvana.

– Sanoisin, että se on ollut vähän salaperäinenkin, koska loppuun saakka ei ole voinut tietää mitä se tuo tullessaan, Vänskä sanoo harkiten.
Vänskä pelkää, että ihmiset ymmärtävät väärin, jos alkaa puhua lähetystyön hohdosta.

– Sanon silti, että hohtoa on ollut. On käsittämätöntä saada olla mukana Jumalan työssä. Siinä ei ole vain minä ja joku duuni. Kyse on isommasta.

Maailman hahmottaminen lukemalla on Vänskälle mieluista. Viimeiseltään luvussa on ollut järkälemäinen Martti Ahtisaaren elämäkerta Matkalla. Elämäkerrat maistuvatkin Vänskälle romaaneja paremmin. Kohta mies saa käsiinsä omat muistelmansa uunituoreena.

Kirjoitusprosessi oli niin kiehtova, että mielessä on alkanut kangastella muitakin kirjan aiheita, Vänskä tunnustaa varovasti, mutta ei lupaa mitään.

Seppo Vänskän muistelmateos Japani yllättää yhä uudelleen ilmestyy helmikuussa Kustannus Oy Uuden Tien kustantamana.

 

Lue Seppo Vänskän haastattelu kokonaisuudessaan Uusi Tie -lehden numerosta 2.