Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Sukupuolittunut vaino: Digitaalinen seuranta lisääntynyt kristinuskoon kääntyneiden naisten vainossa

 
Mustaan hunnutettu nainen vaalean moskeijan pylväikössä.

Open Doorsin vuoden 2023 Sukupuolittunut vaino -raportti keskittyy erityisesti Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueen (MENA) vainotilanteeseen. Kuvassa muslimitaustainen kristitty Nadia Arabian niemimaalta.

Open Doorsin uusi tutkimus sukupuolittuneesta vainosta kertoo, että kristinuskoon kääntyneitä naisia uhkaa yhä useammin digitaalisten laitteiden kautta tapahtuva seuranta ja kontrolli perheiden ja yhteisöjen taholta.

Järjestyksessään kuudennen tutkimusraportin mukaan erityisesti Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka on Open Doorsin WWL-tutkimuksessa havaittu alueiksi, joilla digitaalinen vaino kasvaa voimakkaasti. Sitä harjoittavat sekä sukulaiset ja yhteisön jäsenet että hallitukset valvoakseen kristittyjen digitaalisia yhteyksiä ja seuratakseen heidän toimiaan arkielämässä.

Lue lisää: Raportti sukupuolittuneesta vainosta ”A Web of Forces” (2023)

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

”Tämänvuotinen syvempi digitaalisen vainon tarkastelu oli silmiä avaavaa”, sanoo Open Doorsin naisiin kohdistuvan vainon asiantuntija Elizabeth Lane Miller.

Yhä useammin naisia kontrolloivat omat sukulaiset.

ELIZABETH LANE MILLER, OPEN DOORS

”Havaitsimme, etteivät siihen syyllisty vain hallitukset maissa, joissa digitaalista teknologiaa käytetään syrjittyihin ryhmiin kuuluvien kansalaisten elämän seurantaan ja valvontaan. Yhä useammin naisia kontrolloivat omat sukulaiset seuraamalla heidän liikkeitään, takavarikoimalla digitaalisia laitteita ja valvomalla verkkohakuja.”

Lisääntyvän valvonnan seurauksena on Lane Millerin mukaan usein väkivaltaa ja pakottamista.

”Pidämme  yksityisyyttä itsestään selvänä. Miltä tuntuisi, jos verkkohakujamme ja sometiliämme käytäisiin läpi säännöllisesti ja toiseen uskontoon kohdistuvasta tiedonhausta seuraisi rangaistus?” Lane Miller kysyy.

Tumma nainen hiukset letillä seisoo metsän edessä vaaleassa kauluspaidassa.
Naisilla on Iranissa hyvin vähän oikeuksia. Kääntyessään kristityksi he joutuvat entistäkin haavoittuvampaan asemaan, kuten myös muslimitaustainen Sahar sai kokea.
Maat, joissa sukupuoli vaikuttaa eniten uskonnollisen vainon tapaan

Tämän vuoden sukupuolittunutta vainoa koskevassa tutkimusraportissa uutta on maiden luokitus. Se täydentää WWL-vainoraporttia ottamalla tarkastelun kohteeksi ne maat, joissa uskonnollisen vainon kokemista muovaa eniten sukupuoli.

Kun huomioidaan naisten ja tyttöjen heikko asema mieskeskeisissä yhteiskunnissa ja yhdistetään se sukujen odotuksiin ja lakien asettamiin rajoituksiin, muodostuu verkko.

HELENE FISHER, OPEN DOORS

Vuoden 2023 raportin mukaan

  • NigeriaKamerun ja Somalia ovat maita, joissa sukupuoli muovaa eniten kristittyjen naisten kokemusta uskonnollisesta vainosta.
  • Kristityt miehet ja pojat kohtaavat monitahoisinta sukupuoleen perustuvaa uskonnollista vainoa Latinalaisessa Amerikassa.
  • Kristityt miehet kohtaavat kuolemaan johtavaa väkivaltaa eniten Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Yli 89 % maailman kristityistä, jotka tapettiin uskontoon liittyvistä syistä WWL 2023 -raportin tutkimuskaudella, asui tällä alueella ja lähes yksinomaan Nigeriassa.

Painostuksen verkko

Monet vainoon liittyvät ja toisiinsa vaikuttavat painostuksen tavat voivat yhdessä uhata ja horjuttaa kristittyjen perheiden vakautta.

”Uskonnon- tai uskonvapaus on perustava ihmisoikeus”, sanoo Helene Fisher, Open Doorsin sukupuolittuneen vainon asiantuntija.

”Sitä rikotaan monissa raportoinnin kohteena olevissa maissa.”

”Kristittyjen miesten ja poikien kokemukset muovautuvat WWL-maissa heidän sukupuolensa mukaan yhtä paljon kuin naisten ja tyttöjen. Heidän vainonsa pyrkii kuitenkin ilmenemään melko keskittyneellä tavalla, jonka tavoitteena on tuhota ne vahvuudet, joita he perheilleen edustavat”, Fisher kuvaa.

”Kun toisaalta otetaan huomioon naisten ja tyttöjen heikko asema mieskeskeisissä yhteiskunnissa ja yhdistetään se sukujen odotuksiin ja lakien asettamiin rajoituksiin, painostuksesta muodostuu naisten kohdalla verkko. Se muuttuu entistä monimutkaisemmaksi, jos he sitten päättävät hylätä uskontonsa ja kääntyä toiseen uskontoon.”

Vuoden 2023 tutkimusraportti sukupuolittuneesta vainosta, A Web of Forces, on luettavissa täältä.

 
Lahjoita A