Burundin pakolaisvirrat

 

Burundista on paennut jo yhteensä 90 000 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia.

Toukokuusta asti jatkuneet levottomuudet Burundissa ovat aiheuttaneet lähinaapureille pakolaiskriisin.

Burundin levottomuuksia on paennut jo yli 90 000 ihmistä, suurin osa naisia ja lapsia. Burundin rajanaapuri Tansania on vastaanottanut yli 65 000 pakolaista, ja tuhannet muut ovat paenneet rajan yli Kongon demokraattiseen tasavaltaan tai Ugandaan.

Tansaniassa uhkana on kolera

Eniten pakolaisia on virrannut Tansaniaan, jolla on Burundin kanssa pisin maaraja. Tuhansia ihmisiä odottaa maiden rajalla sijaitsevassa Kagunga-kylässä laivaa, jolla pääsisivät Tansanian puolelle isompiin pakolaisleireihin.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Kagungaan jääneitä uhkaa koleraan sairastumisen vaara. Kymmeniä on jo kuollut, ja vaikka Maailman terveysjärjestö WHO kertoo tilanteen parantuvan, riski taudin leviämisestä on edelleen suuri. Veden ja muiden tarvikkeiden riittäminen on ongelma, eikä apua ole saatavilla tarpeeksi.

Epävakaa Kongon demokraattinen tasavalta

Jo valmiiksi köyhään ja epävakaaseen Kongon demokraattiseen tasavaltaan on saapunut jo yli 10 000 pakolaista, jotka kaikki ovat keskittyneet Plaine de la Ruzizin alueelle lähelle Burundin rajaa. Kuten muuallakin, suurin osa pakolaisista on naisia ja lapsia. Suuri osa pakolaisista on alle 17-vuotiaita.

“Miehet ovat jääneet Burundiin vahtimaan taloa ja omaisuutta. He seuraavat perheitään, jos tilanne Burundissa pahenee edelleen”, kertoo Kirkon ulkomaanavun asiantuntija Frédéric Fessard.

Monet pakolaiset ovat majoittuneet paikallisten luo, mutta veden puute synnyttää jännitteitä. ”Toistaiseksi yhteisöt ovat toivottaneet pakenijat tervetulleiksi, mutta jännitteet ovat kasvamassa. Erityisesti vettä on alueella rajallisesti. Pakolaisten kasvava määrä vähentää ennestään niukkoja vedensaantimahdollisuuksia”, Fessard kertoo Ulkomaanavun tiedotteessa.

Kongon demokraattinen tasavalta on kärsinyt pakolaisongelmasta jo pitkään. Pelkästään maan sisäisiä pakolaisia on yli miljoona, ja arviolta 2 500 Burundista tullutta pakolaista on syntyperältään kongolaisia, jotka ovat muuttaneet työn perässä Burundiin.

Ugandan kielimuuri

Uganda on ohjannut huomattavasti pienemmät pakolaisvirtansa hallituksen omistamille alueille, joihin pakolaiset saavat asettua asumaan. Kirkon Ulkomaanavun Ugandan maajohtajan Wycliffe Nshekan mukaan ongelmaksi osoittautuu kuitenkin kielimuuri. Burundissa puhutaan pääosin ranskaa ja swahilia, joista kumpaakaan ei käytetä Ugandassa. Huolenaiheena ovat myös jo valmiiksi niukat terveydenhuollon ja koulutuksen resurssit.

 

Lähteet: Kirkon ulkomaanapu, The Guardian

Kuva: hdptcar /flickr.com