Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Pitkä matka lastenlaulujen tekijänä palkittiin

 

Kuva: Kuvaamo Sirpa Ryyppö

Salo — Lasten Laulukaupunki ry on myöntänyt säveltäjä, lauluntekijä Jukka Salmiselle Hyvätuuli-palkinnon 2015.

Hyvätuuli-palkinto 2015 luovutetaan vuosittain musiikintekijälle, joka on ansioituneella tavalla vaikuttanut suomalaisen lastenmusiikin hyväksi. Palkinto myönnettiin nyt kolmannentoista kerran. Palkinto on Edu Kettusen tekemä uniikkiteos, purjevene.

– Tällainen tunnustus koskettaa koko olemustani. Kun luin Lasten Laulukaupunki ry:n puheenjohtajan Siv Ilolan lähettämän viestin palkinnon myöntämisestä, mieleni täytti kiitollinen nöyryys. Pitkä, joskus yksinäinenkin puurtaminen, saa palkintonsa, Jukka Salminen toteaa palkitsemisestaan.

KRS Krito 10.-23.6.

– Kyllähän tämä antaa taas voimaa jatkaa arkista perustyötä, luoda yhteyttä lauluntekijänä, tuoda iloa ihmisten arkeen.

Jukka Salmisella on takanaan pitkä matka lasten laulujen tekijänä ja esittäjänä. Lauluja hän on tehnyt yli 800 ja äänitteiden määrä lähenee kolmeakymmentä. Koulujen oppikirjoistakin löytyy kymmeniä Jukka Salmisen lauluja.

– Nykyään kaikki Suomen alakoululaiset taitavat osata jonkin lauluistani, vaikkeivät välttämättä tekijää tunnekaan. On aina suuri ja hämmentävä ilo itselleni, kun kouluja kierrellessäni ja pienemmillekin esiintyessäni lapset tunnistavat laulun ja yhtyvät laulamisen riemuun kanssani.

Lapsi on rehellisesti läsnä

Lastenmusiikin ohella Salminen tekee musiikkia myös aikuiseen makuun.

– Lasten ja aikuismusiikin vertailu on vaikeaa. Kummallakin on iso sija sydämessäni. Ne täydentävät toisiaan, lauluntekijä mainitsee.

– Kenties minussa asuu edelleenkin se pieni hätäilevä ja kaipaava, hurjapääpoika, jolla syntyy luontaisesti yhteys lasten kanssa.

– Ensimmäiset laulut lapsille tein opiskellessani opettajaksi 1970-luvulla, kun en löytänyt sellaisia lasten hengellisiä lauluja, jotka olisivat kertoneet asioista sillä kielellä, jota mielestäni tarvitaan.

Silloin Jukka Salminen ei vielä tiennyt, että lauluista tulisi elämäntyö.

– Pienen lapsen ihmettely elää edelleen minussa. Arvostan suuresti lapsessa olevaa salaisuutta olla rehellisesti läsnä, oivaltaa omalla tavallaan asioita, heidän kykyään ryhtyä vuorovaikutukseen. Rakkaus lapseen elää ja kipinöi edelleen sisälläni, Salminen kertoo.

Suurin palkinto on palaute

Hyvätuuli-palkinto luovutetaan Jukka Salmiselle Salon torilla lauantaina 6. kesäkuuta ennen puoltapäivää.

– Laulan muutaman laulun ennen palkinnon luovutusta. Ensin opetan yleisölle tukiviittomia, jonka jälkeen laulamme viittomia käyttäen Hei, hei, tule laulamaan.

Torilla soi myös veikeä ja nopearytminen Nimilaulu sekä Pirkko Arolan sanoittama ja Jukka Salmisen säveltämä Kirje kuulle -laulu, jolla he voittivat Salossa Vuoden lastenlaulukilpailun vuonna 2002. Musiikkimies on muulloinkin saanut tunnustusta työstään. Kirkkohallitus palkitsi Salmisen elämäntyöstä lauluntekijänä vuonna 2009.

– Suurimmat palkinnot jaetaan kuitenkin niissä arkisissa työtilanteissa, jolloin lauluistani saamani palaute koskettaa, ja konserttien aikana syntyy sellaista yhteyttä, hoitamista, iloa, riemua, jota vain hämmästelen.

– Laulujen kautta saattaa tapahtua niin suuria asioita, ettei niitä edes kannata ottaa omaksi ansiokseen, Salminen toteaa.