Antti Lampinen Operaatio Mobilisaation johtoon

 

Antti Lampinen pitää uutta tehtäväänsä rukousvastauksena. Hän voi käyttää työssä lahjojaan. ”Tunnen OM:n järjestönä jo lapsuudesta. Isäni kirjapaino vastasi muun muassa OM:n kirjekuorien painattamisesta.” Kuva: Antero Ylänen

Syyskuussa täyden vastuun ottava toiminnanjohtaja aikoo panostaa etenkin yhteistyöhön.

OM:n Suomen työtä kahdeksan vuotta johtanut Arno Alajoki kertoo, että tehtävien siirtäminen on jo aloitettu. Väistyvä ja tuleva toiminnanjohtaja työskentelevät rinnakkain, jolloin työhön liittyvät tilanteet tulevat luonnostaan vastaan. Esimerkiksi yhdistystä koskeva lainsäädäntö on syytä hallita. Se on kuitenkin vain pieni osa työtä.

– Toiminnanjohtaja on viime kädessä vastuussa kaikesta. Ei voi vain istua kulmatoimistossa. Kaikkea on tehtyä maan ja taivaan väliltä renkaanvaihdosta lähtien, Alajoki kertoo.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Antti Lampinen vakuuttaa, ettei laaja ja osin hyvinkin konkreettisiin asioihin ulottuva työnkuva ole ongelma.

– Jeesus antoi esimerkin palvelevasta johtajuudesta. Johtaja mahdollistaa työntekijöitten onnistuminen.

Myös Alajoki kokee, että ihmisten päivittäisen työn ymmärtäminen auttaa tehtävässä. Jos on konkretiasta etäällä, on vaikea johtaa.

Haasteita ja mahdollisuuksia

Arno Alajoki pitää itseään asiajohtajana, kun taas Antti Lampinen kokee vahvuudekseen henkilöstöjohtamisen.

– Tämä on ehdottomasti hyvä. Pitäisi olla perusteltu syy hakea samanlaista johtajaa väistyvän tilalle. Uudenlainen johtaja vie uuteen suuntaan, Alajoki ajattelee.

OM:n toiminnanjohtajan työt syksyllä jättävä Arno Alajoki tietää kokemuksesta, että johtaja vastaa viime kädessä kaikesta. ”Tällaisessa
järjestössä ei voi vain istua kulmatoimistossa. Kaikkea on tehtyä maan ja taivaan väliltä.” Kuva: Jousia Lappi

Hän on kiitollinen, että voi jättää tehtävänsä tilanteessa, jossa työlle on seuraaja. Se ei ole itsestäänselvyys. OM:n johtokuntaan muutaman vuoden kuuluneen Antti Lampisen nimi nousi esiin viime syksynä, mikä on luontevaa, sillä Lampinen johti hyvässä yhteistyössä Alajoen kanssa OM Suomen edellisen strategiatyöskentelyn. Nyt strategiaa lähdetään myös toteuttamaan hänen johdollaan. 

– Tärkeitä työn painopisteitä ovat henkilöstö- ja talousjohtamisen lisäksi OM:n tunnetuksi tekeminen ja erilaisten yhteistyökuvioiden edistäminen toisten järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Uskon, että laajasta tuttava- ja ystäväpiiristäni on suuri hyöty, Lampinen arvioi.

Noin 120 maassa tuhansien työntekijöiden voimin toimiva lähetysjärjestö on kansainvälisesti suuri toimija.

– Voisimme olla portti muillekin suomalaisjärjestöille ja seurakunnille lähettää lähetystyöhön. Pelaamme kaikki samaan maaliin. 

Lampinen kokee, että tieto OM:n työstä on vähentynyt nykyisen nuoren sukupolven parissa. Taloustilannekin on tiukka. 

– Tarvitsemme lisää kuukausilahjoittajia, jotka haluavat tukea juuri niiden ihmisten parissa tehtävää työtä, jotka eivät ole koskaan kuulleet Jeesuksesta. Tämä ryhmä painottuu strategiassamme.

Rukous ja Raamattu

Rukouksen ja Raamatun merkitys on ollut Arno Alajoelle toiminnanjohtajana keskeinen.

– Jos yritetään tehdä asioita itse, ne eivät toteudu. Luottamus Jumalan ihmeisiin on tärkeää. Meillä kaikki alkaa ja päättyy rukoukseen. Lisäksi työmme ja päätöstemme pitää perustua Raamattuun. Uskon, että Antti pitää näistä asioista kiinni.

– Kyllä, rukouksen ja Raamatun kautta edetään Jumalan voimassa ja viisaudessa. Haaste on, kuulenko Jumalan äänen oikealla tavalla, mutta haluan kuunnella sitä vilpittömin mielin, Lampinen vakuuttaa.

Yrittäjätaustainen mies on ollut hengellisellä kentällä monessa mukana. Hänellä on vahvat juuret Kansanlähetyksessä. Pirkkalassa Lampinen kuuluu kirkkovaltuustoon ja on lisäksi vastuunkantaja myös tamperelaisessa Uusi Verso -yhteisössä. 

– Tunnen paljon ihmisiä Vapaakirkostakin. Olen ollut mukana järjestämässä Global Leadership Summit -tapahtumia. 

Yllättäen Lampinen sai kuluneena keväänä vastatakseen koko Suomen GLS-koordinoinnin. Työ sujui, sillä siitä tuli kansainvälistäkin tunnustusta.

– Minulla oli loistava tiimi, joka teki suuren työn, mutta toki organisointia on organisointia.

Lampisen työ jatkunee vastaavissa merkeissä myös Operaatio Mobilisaation palveluksessa.

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024