Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Alahärmän kirkko Suomen kaunein

 

Alahärmän kirkko on koristeellinen kansallisromanttinen kivikirkko.

Suomen kaunein kirkko löytyy Kauhavan Alahärmästä. Radio Dein kuuntelijat äänestivät Josef Stenbäckin suunnitteleman harmaakivikirkon maan kauneimmaksi.

Vuonna 1903 rakennettu kivikirkko jätti 86,8 prosentin lukemilla taakseen Ruokolahden puukirkon ja Helsingin Temppeliaukion modernin kirkon. Kolmikko selvisi Suomen kaunein kirkko -kilpailun finaaliin. Loppukilpailua edelsivät koko kesän kestäneet karsinnat, jossa kuuntelijat äänestivät vaihe vaiheelta kesäkuun alusta alkaen omia suosikkejaan jatkoon maanlaajuisessa kirkkokisassa,

Alahärmän 900-paikkaisen kirkon suunnitteli aikaisemman palaneen tilalle arkkitehti Josef Stenbäck. Voittajakirkon rakennustöistä vastasi aikanaan kurikkalainen rakennusmestari Salomon Birling härmäläisten kivimiesten avustamana.

KRS Krito 10.-23.6.

Radio Dein Facebook-sivuilla Alahärmän kirkon uutta arvonimeä kommentoitiin laatusanoja säästelemättä: ”On kuin katedraali”, ”On se vaan niin komia”, ”Onnea alahärmäläiset”.

Kodikasta pyhyyttä

Alahärmän kappeliseurakunnan pappi Jaakko Linko ei yllättynyt kuultuaan Radio Dein aamulähetyksen juontajilta Ariel Neulaniemeltä ja Antti Sevannolta työskentelevänsä maan kauneimmassa työpaikassa.

– Täytyy myöntää, että onhan se kaunis kirkko. En sinänsä ihmettele tulosta, Linko naurahti Parempi Huomen -lähetyksen juontajakaksikolle.

Monissa kirkoissa töitä tehnyt pappi sanoo Alahärmän kirkossa olevan yhtä aikaa kodikkuutta ja pyhää arvokkuutta.

– Kun jumalanpalvelusta toimittaa ja ihmisille juttelee, niin ihmiset eivät ole jossakin kaukana vaan hyvin lähellä.

Jaakko Linko sanoo läheisyyden olevan leimallista myös asennepuolella, mikä tulee esiin paikkakuntalaisten ja seurakunnan välisessä vuorovaikutuksessa.

– On hyvä, jos kirkko pystyy olemaan sellainen pelastuslaitos, joka on osa ihmisten tavallista arkista elämää. Olen tykännyt Alahärmän kappeliseurakunnassa siitä, että ihmisten on täällä todella luonteva tulla kirkkoon ja olla mukana erilaisissa kirkon jutuissa.

Radio Dein Parempi Huomen -aamulähetys joka arkipäivä kello 7-11.

Lue myös: Radio Dei etsii Suomen kauneinta kirkkoa

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)