Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Helluntaikirkolle uusi johtaja

 

– Helluntailiikkeen identiteetti kaipaa vahvistumista suhteessa valtakirkkoon ja erilaisiin karismaattisiin virtauksiin, Usko Katto sanoo. Kuva: Rauno Nytorp

Usko Katto toivoo helluntaiherätyksen seurakuntien ja jäsenten löytävän yhä enemmän keskinäistä yhteyttä.

Tampereen helluntaiseurakunnan johtaja Usko Katto valittiin tammikuussa Suomen Helluntaikirkon johtajaksi. Hän seuraa hallituksen puheenjohtajan luottamustehtävässä Pekka Havupaloa, joka on Turun helluntaiseurakunnan johtaja.

Usko Katto näkee kautensa tärkeimmäksi tavoitteeksi Helluntaikirkon aseman vahvistamisen entisestään ”yhteisenä, turvallisena ja hengellisenä toimijana”. Katto sanoo iloitsevansa edeltäjänsä Havupalon johtajakauden tuloksista. Vuonna 2002 perustetun, helluntaiherätyksen seurakuntia kokoavan uskonnollisen yhdyskunnan levoton alku on vaihtunut vähitellen työrauhaan. Helluntaikirkko-prosessi on Katon mukaan vienyt koko herätysliikettä kypsän yhteyden ja luottamuksen suuntaan.

KRS Krito 10.-23.6.

Myös konkreettisia tuotoksia on saatu aikaan.

– Uskon pääkohtien linjaaminen, teologisten asiakirjojen valmistuminen, Helmet-menettelytapaohjeiston käyttöönotto, Seurakunnallisten toimitusten kirja, maahanmuuttajatyön opas ja työntekijän valtakirjaprosessi ovat esimerkkejä Helluntaikirkon viime vuosien palveluista helluntaiseurakunnille, Katto luettelee.

Helluntaikirkon johtajan paimentehtäviin kuuluu tarkkailla kristillisen toiminnan ilmiöitä, kehityssuuntia ja virtauksia. Helluntaikirkon lisäksi Usko Katto istuu lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestön Fida Internationalin hallituksessa ja johtaa helluntailaisten neuvottelukuntaa evankelis-luterilaisen kirkon kanssa käytävissä keskusteluissa.

– Helluntailiikkeen opillinen identiteetti kaipaa vahvistumista sekä suhteessa maamme valtakirkkoon että tänne tuleviin erilaisiin karismaattisiin virtauksiin, kuten vaikkapa uusapostoliseen liikkeeseen nähden. Helluntaikirkon opilliset kannanotot tukevat helluntai-identiteettiä, mutta parhaiten sitä voidaan vahvistaa seurakuntatasolla, Usko Katto sanoo.

”Johtaminen tarkoittaa eteenpäin menemistä”

Usko Katon sydämellä on aina ollut nuoren sukupolven kasvattaminen hengelliseen vastuuseen.

– Jokaisen hengellisen paimenen tulee antaa tilaa uudelle sukupolvelle ja elää heitä varten. Meidän tulisi huomioida myös erilaiset jumalanpalveluskulttuurit ja sallia rohkeasti erilaisia jumalanpalvelusrakenteita, joilla tavoitetaan ja palvellaan eri ikäluokkia. Tämä ehkäisee turhien konfliktien ja irtiottojen syntyä, Katto pohtii.

Hän painottaa, että johtaminen tarkoittaa eteenpäin menemistä, ei paikallaan pysymistä. Katto tiedostaakin olevansa vastuullisella hengellisen johtamisen paikalla.

– Helluntailiikkeen voima on sen yhteydessä. Kun Helluntaikirkon jäsenseurakuntien määrä lisääntyy, vaikutusalamme yhteiskunnassa kasvaa ja voimme olla levittämässä hengellistä valoa.