Professori Miikka Ruokanen: Lähetystyö tarvitsee kipeästi uskon hermeneutiikkaa

 

Miikka Ruokanen (oik.) keskustelee Fidon Mwombekin kanssa. Kuva: Juho Ruohola/Kirkon tiedotuskeskus

Professori Miikka Ruokasen mukaan kirkon lähetystehtävä on vaarassa kuivahtaa, ellemme palaa kipin kapin Uuden testamentin keskeisiin opetuksiin.

– Jos kirkon missio ei perustu Kolmiyhteisen Jumalan omaan missioon, kirkon lähetystehtävä kuivahtaa eettiseksi ja poliittiseksi ohjelmaksi, Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen sanoi viime perjantaina pidetyssä seminaarissa ”Kirkon missio ja globaali kristinusko”.

Ruokanen luetteli pitkän rimpsun asioita, joiden pitää olla mukana sellaisessa lähetysteologiassa, josta on todellista hyötyä. Nämä asiat ovat selkeä ja vahva opetus Jumalan Pojan ihmiseksi tulosta, hänen elämänsä, risti, sovitus, Pyhän Hengen työ, kääntymys, syntien anteeksiantaminen, uskovan yhtyminen Kolminaisuuden elämään, ylösnousemus, ikuinen elämä, Kristuksen paluu ja uusi luominen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Jos näistä ei enää osata sanoa mitään tuoreesti tai niitä ei pidetä tärkeinä, lähetysteologia maallistuu, sekularisoituu, anemisoituu, menettää voimansa ja merkityksensä, Ruokanen tulitti.

”Usko voittaa epäuskon”

Ruokanen vertasi Suomen haastetta kiinalaisten uskontojen työnjakoon. Konfutselaisuus on ollut Kiinan johtava eettinen järjestelmä yli 2 000 vuotta. Konfutselaisuus on uskonnollisesti motivoitua moraalia, mutta se ei ole Ruokasen mukaan koskaan riittänyt uskonnoksi kiinalaisille. He ovat aina tuoneet konfutselaisuuden rinnalle korkeamman profiilin uskonnollisen uskon, taolaisuuden tai buddhalaisuuden.

– Lähetysteologiamme ja kaikki teologiamme tarvitsee kipeästi uskon hermeneutiikkaa. Jumalan missio, johon me osallistumme, kohtaa epäuskon massiivisen mahdin ja tähtää aina siihen, että Pyhän Hengen voimassa annettu elävä todistus Ylösnousseesta synnyttää uskon. Usko voittaa epäuskon, Ruokanen julisti.

Oppia ja Henkeä

Seurakunnissa on Ruokasen mukaan paljon lähetysrakkautta, joka on suuri lahja ja kirkon voimavara.

– Tämä voimavara säilyy, uudistuu ja vahvistuu, kun rohkenemme käyttää lähetysteologiassa ja kaikessa teologiassa Raamatun realistista kieltä ja pitäydymme varhaisten vuosisatojen oppiin.

– Jotta usko ja rakkaus pysyisivät kirkossa yhtä aikaa vahvoina, tarvitaan kristinuskon klassinen itseymmärrys sekä Pyhän Hengen dynaamista työtä sydämissä ja seurakunnissa, Ruokanen huomautti.

Kirkon ulkoasiain osaston järjestämässä seminaarissa kuultiin Ruokasen lisäksi muun muassa piispa Simo Peuraa, lähetyksen ja kehityksen osaston johtaja Fidon Mwombekia Luterilaisesta maailmanliitosta sekä professori Marina Ngursangzelia Kirkkojen maailmanneuvostosta.

Seminaari järjestettiin Kirkon lähetystyön keskuksen 40-vuotisjuhlan kunniaksi.

Miikka Ruokasen koko puheen voi lukea tästä linkistä.

 

Aiheet