Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Lähettääkö Israel tappajahain Dubain MM-altaaseen?

 

Israelissa keskustelu egyptiläisestä tappajahaista on ollut yllättävän vähäistä ja lähinnä huvittunutta. Siinain tärkeän turistialueen kuvernööri lietsoi tätä naurettavuutta, kun hän osoitti naapuriaan sormella ja tokaisi, että Israelin tiedustelupalvelu Mossad saattoi olla haihyökkäysten takana.
Kuvernööri Mohamed Abdul Fadil Shousha pääsi arvioillaan kansainvälisiin otsikoihin. Hänen mukaansa Israel haluaa kouluttaa haita ihmistappajiksi, jotta ne vahingoittaisivat Egyptin tärkeää matkailuelinkeinoa.
Toiset egyptiläisviranomaiset ovat arvelleet maltillisemmin, että hyökkäysten syynä olivat rahtilaivasta mereen heitetyt lampaanruhot, jotka houkuttelivat haita rantavesiin.
Tappajahain ja -haitten aiheuttamat keskustelun mainingit ovat laantumassa, mutta pärskeet ovat lentäneet hiukan edemmäksi, Persianlahdelle. Pienessä Dubain arabivaltiossa pidetään parhaillaan uinnin MM-kisoja, joihin Israelin uimaritkin pääsivät pitkän setvinnän ja ankarien turvatoimien saattelemina osallistujiksi. Avajaisseremonioissa Israelin nimeä ei kuitenkaan mainittu, vaan esittelyssä käytettiin vain nimilyhennettä ISR. Dubai nimittäin kuuluu maihin, jotka eivät ole tunnustaneet Israelin valtion olemassaoloa.
Yksi politiikan ja urheilun sekoittamiseen suivaantunut israelilainen totesikin YNet –verkkolehden sivustolla, että nyt Mossadin pitäisi näyttää taitonsa ja lähettää tappajahai MM-altaaseen saattamaan Dubain uimareita.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Egyptissä hai-iskujen vuoksi suljettuina olleet lomarannat on avattu uudelleen, mutta ne ovat tiukennetussa valvonnassa. Hai(t) surmasi saksalaisen 70-vuotiaan snorklaajan ja raateli(vat) neljää ihmistä Sharm el-Sheikhissä joulukuun alussa. Alueen kirkas merivesi on sukeltajien suosima, samoin kuin reilut sata kilometriä ylempänä Israelin puolella Eilatin rantavedet. Israelissa viranomaiset tyrmistyivät ja huvittuivat Egyptin tuoreesta salaliittoteoriasta. Suuren yleisön keskuudessa väitettä on pidetty myös lähinnä naurettavana.
Tämä egyptiläisväite onkin kuin suora viite juutalaisten maailmanlaajuiseen salaliittoon, jota arabimaissa ja muualla yhä laajasti kaupitellaan totuutena. Egyptissä on erittäin suosittu tsaarinvallan ajan teos ´Siionin viisaiden pöytäkirjat´, jossa väitettiin juutalaisten pyrkivän salaliiton avulla maailmanherruuteen. Tämä 1900-luvun alun antisemitistinen ja huijaukseksi vahvennettu venäläiskirja on vaikuttanut laajasti juutalaisvastaisuuteen. Tuossa kirjallisessa koosteessa väitetään, että juutalaisilla on valtaisa ohjelma länsimaisen sivilisaation haltuunotosta, ihmiskunnan alistamisesta ja vallan keskittämisestä heidän käsiinsä.

Mutta vielä haikaloista. Egytiläisen Al –Ahram lehden siteeraama kuvernööri totesi, että Mossadin tappajahai -suunnitelman todistaminen vie aikaa. Al Ahram -lehden haastattelemat meribiologit kumosivat kuitenkin kuvernöörieverstin väitteet.
Joka tapauksessa aiheesta kirposi laaja keskustelu jopa Suomessa. Mikäli esimerkiksi suomi24.fi –sivuston kirjoittajia on uskominen, monet heistä pitävät mahdollisena Mossadin kalakoulutusta. Toki joukossa vaikutti olevan myös selväpäisempiä, jotka kehottivat pistämään jäitä hattuun ja katsomaan asioita realistisesti.
Ehkä kalojen kouluttaminen olisi teoreettisesti mahdollista. Miksi Israel kuitenkaan vaarantaisi Punaisella merellä myös oman matkailubisneksensä?

Vilkkaan mielikuvituksen siivittämät Israelin parjaajat voivatkin lähipäivinä odottaa todistetta Mossadin yliluonnollisista kyvyistä. Pulahtaako Dubain maailmanmestaruuskisojen uintialtaaseen todellakin israelilaisten kouluttama tappajahai kostamaan arabeille?

Egyptin turismi on valitettavasti saanut viime vuosikymmeninä huonoa mainetta. Eikä se johdu vain Kairon saasteista tai terrorismista, joka on kohdistunut usein Punaisen meren upeisiin lomakohteisiin.
Monet asiat, jotka ovat Egyptissä menneet huonosti, on laitettu Israelin piikkiin. Välillä olisi faaraoitten perillisten syytä katsoa peiliin ja tutkia, onko kenties omassa menettelyssä korjaamisen varaa, jotta ei tarvitse hakea syyllistä rajojen ulkopuolelta.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)