Kirjablogi: Muslimin ja sala-ampujan tie Jeesuksen todistajaksi

 

Tass Saada,  Taistelin Arafatin joukoissa, PLO:n tarkka-ampujan tie uuteen elämään, Perussanoma, 2018

Tass Saada oli tappaja. Hänet oli kasvatettu vihaamaan juutalaisia ja koulutettu tappamaan heitä ilman epäröintiä. Eikä hän tappanut ainoastaan Israelin armeijan sotilaita. Tass ja hänen toverinsa murhasivat yhtä estottomasti myös siviilejä, koska heidän joukostaan kasvavat uudet sotilaat.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Ampuma-asein ja kranaatein tehtyjen iskujen kohteina olivat myös kristityt vääräuskoiset. Tass oli syntynyt Gazassa ja kasvanut Saudi-Arabiassa ja Persianlahden maissa. Hän oli sisäistänyt täydellisesti radikaalin islamin ja palestiinalaisen nationalismin väkivaltaiset aatteet ja halusi taistella kaikin tavoin niiden toteutumiseksi.

Kirjan ensimmäiseen osan ”Kuinka opin vihaamaan” tapahtumat ovat julmia ja verisiä. Tass kertoo ne avoimesti itseään tai lukijaansa säästämättä. Tiedotusvälineiden uutisissa etäiseksi jäävät asetelmat ja tapahtumat tulevat hyvin kirjoitettuina lukijan iholle asti. Kirjassa kerrotaan myös tavasta, jolla pienistä pojista muokataan ja koulutetaan säälimättömiä tappajia. Terroristijärjestöjen pariin päätyneiden nuorten miesten kasvukertomus pikkupojasta aikuiseksi on järkyttävää luettavaa.

Kirjan toisen osan otsikko on ”Kuinka opin rakastamaan” ei ala vielä siitä, kun Tass irtautui terroristina toimimisesta. Tarvittiin vielä paljon rakastavia ystäviä, muutto Yhdysvaltoihin ja suuri Jumalan ihme, ennen kuin vihaamaan kasvatettu nuorimies oppi rakastamaan Jumalaa, Jeesusta, lähimmäisiään ja jopa entisiä vihollisiaan juutalaisia.

Lähi-idän historia on täynnä väkivaltaa. Taistelu Israelin ja sen naapurimaiden välillä on jatkunut siitä lähtien, kun maa julistautui 1948 itsenäiseksi valtioksi. Vuodet ja vuosikymmenet vaihtuvat, ja yhä uudet sukupolvet pieniä poikia kasvatetaan vihaamaan ja tilaisuuden tullen tappamaan juutalaisia.  Kymmenet ja sadat heistä voisivat kertoa samanlaisia rajuja ja verisiä tapahtumia, joita Tass on kirjaansa tallentanut. Nimet vaihtuvat, mutta viha ja verenvuodatus jatkuvat.

Kirjan toinen osa nostaa esille tien, jolla viha voi sammua ja rakkaus saada tilaa. Niin valtavaan muutokseen tuskin voi olla olemassa muuta tietä, kuin tässä kirjassa kerrottu.  Kirjan kolmannessa osassa Tass kertoo kokemuksistaan rauhan ja siltojen rakentajana ja evankelistana. Kolmannen osan otsikko: Sovinnon etenemissuunnitelma” sisältää kaksi lukua. Suunnitelma Lähi-idälle ja suunnitelma meille jokaiselle.

Yhteenveto:

Tass Saada, ”Taistelin Arafatin joukoissa, PLO:n tarkka-ampujan tie uuteen elämään” Kirjan sisällön voi tiivistää kolmeen asiaa: Millaista on kasvaa pienestä pojasta salamurhaajaksi ja terroristiksi kuohuvassa ja verisessä Lähi-idässä. Millaista on tappaa ihmisiä tunteettomasti ja jokaisesta kuolleesta iloiten. Mistä ja miten on löydettävissä se voima, joka muuttaa vihan rakkaudeksi ja avaa sydämen entisten vihollisten auttamiseen. Tass Saadan kokemukset ovat kaikessa karuudessaan väkevä todistus siitä uudestisyntymisestä, jonka Jeesuksen kohtaaminen saa aikaan.