Hajusteyliherkän toivomus: Voisimmeko tänä kesänä huomioida hajusteyliherkät lähimmäiset?

 

Me suomalaiset osaamme jo varsin hyvin huomioida erilaiset ruoka-aineallergiat ja dieettitoiveet vieraille kotona tarjottavissa ruoissa. Ravintolatkin ovat hyvin osaavia eri allergiatoiveissa ja haasteissa. Vieraat ja ystävät voivat melko huoletta tulla juhlimaan kanssamme monissa eri perhejuhlissa.

Tuhannet nuoret saivat juuri valkolakkinsa, sitä nuoremmat viettävät pian rippijuhliaan, kesähäitä on joka viikolle ja monet viettävät kotijuhlia täyttäessään vuosia. Ilojuhlien lisäksi on myös surujuhlia, hautajaisia, jotka nekin kuuluvat osana ihmisen elämään. Kesä on myös mökkikyläilyn aikaa ja sateen sattuessa ollaan sisätiloissa idyllisen pienessä mökissä koko porukka.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Ruoka-aineallergiat siis osataan jo huomioida, mutta entä muut herkkyydet? Hyttysten, ampiaisten pistoihin ja käärmeen puremiin löytyy apteekeista ja kaupoista lievitystä ja apua. Mitä muuta vielä pitäisi huomioida?

Allergia-, Iho- ja Astmayhdistys on joka vuosi kuuluttanut joko tuoksuttomia/hajusteettomia viikkoja tai päiviä. n. 40 % suomalaisista reagoivat ja oireilevat jonkinasteisesti erilaisiin synteettisiin tai luonnon tuoksuihin. Vajaa 8 % reagoivat voimakkaasti ja saavat vakaviakin oireita eri tuoksuista. Minä olen yksi heistä.

Ystäväni soitti innoissaan ja ylpeänä jälkikasvustaan ja kutsui meidät kotiin juhliin mukaan.
Osallistuimme iloon ja vastasin myöntävästi kutsuun. Sitten kaivoin almanakan esiin ja katsoin, mitä seuraavalla viikolla olisi menoja ja tapaamisia. Ei onneksi pariin päivään mitään ja merkkasin vielä pari seuraavaa päivää tyhjiksi. Miksi?

Nautin juhlista ja ystävien sekä sukulaisten tapaamisesta. Pyrin tapaamaan heitä enimmäkseen kotona, jossa hajusteettomuuden lisäksi saan puuhata keittiössä ja suunnitella tarjottavaa. Nautin siitäkin. Kaikille tulijoille esitän toiveen, että he tulisivat mahdollisimman hajusteettomina meille. Välttelen teattereita, konsertteja, messuja, yleisötapahtumia kotijuhlia ja rippikirkkojen aikaan jopa kirkossa käyntiä! Miksi?

Oireeni ”hajustepilvessä” olon jälkeen on todella kurja, eikä siihen löydy lääkitystä. Astman avaavat lääkkeet auttavat hieman hengityksen osalta, mutta muut oireet on vain kestettävä. Hajusteen kohdatessani menetän yleensä ääneni välittömästi ja vain kähisen. Samana iltana tai viimeistään seuraavana päivänä oireistoon kuuluvat kutiavat ihottumaoireet, voimakas päänsärky, nivelkivut, hengenahdistus, silmien kuivuminen ja kirvely, kuvottava olo ja pahimmillaan pari päivää kestävä ns. aivosumu, jolloin kuljen kuin päihtynyt, en ymmärrä kaikkea minulle sanottua, korvat soivat ja koko maailma ympärilläni keinuu tai pyörii.

Oireet tuoksu/hajusteherkällä voivat olla yhtä vakavia kuin ruoka-aineallergioissa. Hajusteasioita ei vain ajatella samalla huolella ja vakavuudella kuin syömisiä ja juomisia. Voisimmeko tänä kesänä huomioida myös hajuste/tuoksuherkät ystävämme ja kirjoittaa jo kutsuihin maininnan tästä: tulethan mahdollisimman tuoksuttomana, kiitos!

”En minä laittanut hajuvettä / partavettä lainkaan tänään. Miksi sinä et voi istua viereeni tai halata minua”? Asiallinen ja informoiva vastaus virittää yleensä hyvän ja asiapitoisen keskustelun mistä hajusteherkkyydessä on kysymys – syyllistämättä kumpaakaan osapuolta. Yleensä pyydän heitä miettimään, miten aamu lähti käyntiin ja päivä jatkui tapaamiseemme saakka, jolloin asia selvenee heille henkilökohtaisesti.

Aamun suihku (suihku/pesuaine), hiusshampoo ja hoito- ja muotoiluaineet, vartalon kosteusvoide tai rasvaus, meikkiaineet iholle, silmiin ja huuliin sekä kynsilakka, haju(/parta)vesi, vaatteiden pesu- ja huuhteluaine, kodin tuoksuaerosolit, muiden kosketuksesta vaatteisiin tarttuneet tuoksut…
Lista on pitkä ja tajunta herää. Netissä voi eri linkeissä testata oman hajuste/tuoksupolkunsa tai – kuormituksensa. Ehkä jotain voisi jäädä poiskin vähitellen?

Lääkäri- ja hierojakäynneille esitän aina toiveen, että minua hoitavat henkilöt olisivat tuoksuttomia.
Ruokakaupassa ja marketeissa pääsee aina ”pakoon” toiselle käytävälle tai toiseen kassajonoon. Julkisia kulkuvälineitä en juuri voi käyttää, joten liikun omalla autolla. Mieheni ei voi käyttää partavettä ja muut hygieniatuotteet meillä on samaa, hajusteetonta sarjaa. Onneksi niitä on nykyisin monia erilaisia valita niin tavallisissa kaupoissa kuin apteekeissakin.

Toivotan teille kaikille hyvää ja mahdollisimman hajusteetonta kesää! Ehkäpä voisimme ajatella muitakin allergioita ruoka-aineiden lisäksi ja suoda kaikille ystävillemme ja juhlavieraillemme hyvän olon ja hienot juhlat.

Anne Lumio