Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Elämää robotin kanssa

 
Robotti lypsää lehmiä.

Robottilypsyä. Kuva: Eila Murphy.

Kesällä Itä-Suomen reissulla sain seurata, miten robotti lypsää lehmää. Vaikka olenkin maatalon tyttö, en ollut vielä törmännyt robottilypsyyn. Lypsyvuoroa odottava lehmä alkoi puistella päätään, kun robotti veti lypsimiä pois lypsettävän lehmän utareista. Tottuneesti uusi lehmä siirtyi lypsypaikalle, portti sulkeutui ja robotti asetteli lypsimet paikoilleen. Näytti siltä, että lehmät olivat oppineet toimimaan robotin kanssa.

Robotit ovat hyödyllisiä juuri mekaanisissa tehtävissä. Niitä käytetään teollisuudessa, kuten autojen ja elektroniikan osien kokoamisessa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Teollisuudessa käytettävien robottien myynti on seitsenkertaista verrattuna palvelurobottien, kuten lypsyrobottien myyntiin. Palvelurobotteihin luetaan lypsyrobottien ohella myös sellaiset robotit, jotka työskentelevät varastoissa, sairaaloiden kirurgisissa tehtävissä tai kodeissa esimerkiksi imuroiden tai ruohoa leikaten.

Japani on robotiikan supervalta

Japani on robottien kehittelyn supervalta. Siellä on kehitetty Pepper-niminen robotti, joka pystyy keskustelemaan tietyistä aiheista. AIBO-koiranpentu ja Paro-hylje terapoivat lapsia ja dementikkoja. MySpoon-robotti auttaa syömisessä, mikäli ihminen ei itse pysty laittamaan lusikkaa suuhunsa. HAL ja Muscle Suit ovat ihmisen vartaloa ympäröiviä ulkoisia tukirankoja eli eksoskeletoneja, jotka auttavat raskaan työn tekijöitä suoriutumaan tehtävistään tai auttavat liikuntarajoitteisia liikkumaan.

Arviolta joka kymmenes Japanin hoitokodeista käyttää nostorobottia. Vuoteen 2020 mennessä tavoitteena on, että 80 prosenttia japanilaisista hoitoa saavista vanhuksista saa jonkinlaista hoitoa robotilta.

Japani tarvitsee kipeästi robotteja, koska väestö vanhenee. Robotit auttavat korvaamaan poistuvaa työvoimaa tai antavat lisävuosia työntekijälle esimerkiksi ulkoisen tukirangan avulla. Robotit auttavat työelämästä poistuneita ihmisiä jatkamaan itsenäistä elämää kotona.

Miten robotit voivat auttaa mediatyön tekijöitä?

Robotit osaavat kukin vain yhtä asiaa, eivätkä ne pysty kovin syvällisiin keskusteluihin. Mikäli haluaisin kotiin apua, tulisi hankkia useita robotteja, kukin yhtä tehtävää varten.

Media voi hyödyntää tekniikkaa esimerkiksi siten, että internetissä vakiokysymyksiin vastaa botti, tietokoneohjelma.

Kristillisille mediantuottajille esitetään Aasiassa usein vakiokysymyksiä, kuten: Kuka on Jeesus? Mikä on Raamattu? Mitä on synti? Botti pystyy vastaamaan tällaisiin vakiokysymyksiin vakiovastauksilla. Mutta vaativampiin elämän tarkoitukseen liittyviin kysymyksiin tarvitaan ihmistä.

(Lähteenä käytetty The Economist, Feb 16, 2019, pp. 46-47)

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa

Aiheet

,