Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomalainen kohtaa seurakunnan tyypillisimmin joko mediassa tai hautausmaalla

Ylivieskan uuden kirkon rakentaminen on aloitettu

 

Havainnekuva Ylivieskan kirkosta. Kuva: Arkkitehtitoimisto K2S

Ylivieskan seurakunnan uuden kirkon rakentaminen aloitettiin maanantaina 30. syyskuuta. Seurakunnan edellinen kirkko paloi lähes maan tasalle tuhopoltossa keväällä 2016.

Ylivieskan uuden kirkon rakentaminen käynnistyi maanantaina 30. syyskuuta kirkkopuistossa pidetyllä hartaushetkellä. Yhteinen rukous alkoi vanhan kirkon pikkukellon kutsulla ja virren 600 veisuulla. Kirkkoherra Eija Nivalan johdolla runsaslukuinen seurakunta rukoili viisautta, taitoa ja varjelusta rakentamiseen.

Varsinainen rakentaminen aloitettiin vanhan kellon lyönneillä. Kotikirkon rakentajaryhmittymän edustajat ja seurakunnan rakennustoimikunta iskivät ensimmäisinä lapiot maahan. Myös seurakuntalaisilla oli mahdollisuus lapiointiin. Yhteisellä aloituksella viestitään, että kirkon rakentaminen on yhteinen hanke.

SEKL neliöb. 5.-11.6. MJa

Kirkon on tarkoitus valmistua keväällä 2021.

Kirkkohallituksen täysistunto vahvisti kirkon rakentamishankkeen elokuussa. Asia oli toista kertaa kirkkohallituksen täysistunnon käsittelyssä. Kesäkuun kokouksessa Ylivieskan kirkon rakentamissuunnitelma jätettiin pöydälle. Kirkkohallituksen virastokollegio katsoi silloin, että hankkeen 13,4 miljoonan euron kokonaiskustannukset ovat seurakunnan maksukykyyn nähden liian suuria.

Oulun hiippakuntaan kuuluva Ylivieskan edellinen kirkko tuhoutui täysin tuhopoltossa maaliskuussa 2016. Puinen kirkko oli valmistunut vuonna 1786.

Uuden kirkon on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto K2S.