”Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä on rikki” – Välivaalien tulosta lasketaan vielä pitkään

 
Maskia pitävä nainen pudottamassa äänestyslipuketta laatikkoon.

Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä on sekava, ja siihen liittyy monia kummallisuuksia alkaen siitä, etteivät kaikki osavatiot vaadi äänestäjän henkilöllisyyden tunnistamista. KUVA: PEXELS

Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä sisältää heikkouksia, jotka korostuvat, kun vaalien voittomarginaalit ovat niin pieniä, sanoo Markku Ruotsila.

Yhdysvaltojen välivaalit pidettiin 8. marraskuuta, mutta äänten laskenta on edelleen kesken. Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Markku Ruotsila sanoo, että tuloslaskennan viivästymisen keskeisin syy on Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä, erityisesti postiäänet, joita otetaan monissa osavaltioissa vastaan vielä vaalipäivän jälkeen.  

Tällä hetkellä näyttää siltä, että republikaanit olisi saamassa niukan enemmistön edustajainhuoneeseen, demokraatit senaattiin. Tämä on yllättävää, sillä republikaanien oletettiin voittavan vaalit selvästi istuvan demokraattipresidentti Joe Biden epäsuosion vuoksi. Toisaalta huomionarvoista on se, että republikaanien uskolliseen äänestäjäkuntaan kuuluvien evankelikaalien äänestysaktiivisuus on laskenut viime vaaleista useita prosenttiyksikköjä. Syitä tähän ei tiedetä, Ruotsila kertoo.  

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Mitään merkittäviä päätöksiä ei saada aikaan, koska lakiesitykset täytyy hyväksyä sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. 

Ruotsilan mukaan vaalitulos merkitsee Yhdysvaltojen lamaantumista.  

– Mitään merkittäviä päätöksiä ei saada aikaan, koska lakiesitykset täytyy hyväksyä sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. 

*

Millaisia heikkouksia Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä sisältää? Markku Ruotsila vastaa tässä Uuden Tien artikkelissa. 

 
artikkelibanneri Uusi Tie