Vuosittain 150 000 ihmistä sitoutuu kristilliseen kummiuteen

 

Vuonna 2010 evankelisluterilaisessa kirkossa kastettiin 46 000 lasta. Samalla syntyi yli 150 000 uutta kummisuhdetta, kun uudet kummit sitoutuvat toimimaan vapaaehtoisena kristillisinä kasvattajina.

– Huikea määrä ihmisiä sitoutuu vuosittain kastettavan kummiksi. Kummius koetaan yleensä hyvin myönteiseksi asiaksi, toteaa Mikko Mäkelä Kirkkohallituksesta.

Espoo Leppävaaran seurakunnassa vietetään vuonna 2012 Kasteen vuotta. Teemavuonna iloitaan kasteesta ja syvennetään ymmärrystä siitä.

– Kaste koskettaa jokaista. Meistä enemmistö on kerran kastettu tai ollut kantamassa lastaan kasteelle. Yhtä moni on jonkun lapsen kummi tai isovanhempi, toteaa Leppävaaran seurakunnan lapsityönohjaaja Merja Saravuo.

Kirkkohallitus ja Lasten Keskus ovat julkaisseet kirjan Kummin kaa, joka sisältää eri-ikäisen kummilasten ja kummien kirjoituksia kummiudesta. Kummi kaa -kirjaa voi ostaa Lastenkeskuksesta sekä hyvin varustetuista kirjakaupoista. Kummi kaa -kirjan esipuheessa kasvatuksen piispa Kaarlo Kalliala tiivistää:

”Kummius on sykähdyttävä ja iloinen kunniatehtävä. Kutsu kummiksi kertoo ystävyydestä ja luottamuksesta: juuri sinut haluan lapseni ystäväksi. Minä luotan siihen, että juuri sinun vaikutuksesi on hänelle hyväksi, jopa siunaukseksi.”

 
Uusi Tie ilmainen