Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Voiko Jumalalta saada rahaa, onnea ja siunausta – menestystä?

 

Kuva: Leo Lintang / 123rf.com

Menestysteologia on näkemys, jonka mukaan oikein uskomalla voi saavuttaa unelmat rikkaudesta ja onnesta. Menestysteologian käsityksiä arvioimassa Tapani Suonto.

Mistä tässä ihmisten mieliä kiehtovassa menestysteologiassa oikein on pohjimmiltaan kyse?

– Menestysteologia on eräs kristinuskon tulkintatapa. Sen perusajatuksia on, että oikein uskomalla voi olla terve, menestyvä ja onnellinen ihminen. Jos menee huonosti, se on merkki jostakin hengellisestä ongelmasta kuten synnistä, Tapani Suonto One Way Missionista vastaa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Ääritapauksessa esimerkiksi syöpään sairastumista voidaan pitää rangaistuksena jostakin omasta teosta, ja saarnaaja voi kehottaa ottamaan Jeesuksen enemmän tosissaan. Menestysteologian opit rohkaisevat tavoittelemaan menestystä ja jopa leveilemään sillä, Suonto kertoo.

Menestysteologia on jo vanha oppirakennelma, joka ammentaa gnostilaisesta perinteestä. Varsinaisena suuntauksen oppi-isänä tunnetaan yhdysvaltalainen E. W. Kenyon.

– Menestysteologialla on olemassa systemaattinenkin tulkinta, mutta nykyään on muodissa etenkin ”pehmeä” opetus. Siinä korostetaan Raamatun ns. helmiä, eli niitä kohtia, joissa luvataan jotakin hyvää. Tällöin sivuutetaan se, että myös kärsimys kuuluu kristityn elämään, Suonto huomauttaa.

Suonnon mukaan harva ilmoittautuu menestysteologian kannattajaksi, mutta sitä sivuavaa opetusta on havaittavissa eri kirkkokunnissa ympäri Suomea. Moni ei välttämättä edes ymmärrä opettavansa sitä.

Menestysteologian hyvät ja huonot puolet

Ihmisiä houkuttaa menestysteologiassa tietenkin puhe unelmista, rikkauksista ja menestyksestä.

– Menestysteologiasta hyötyvät kuitenkin lähinnä sitä opettavat saarnaajat, Suonto kertoo.

Huonoja puolia on runsaasti. Menestysteologian oppien mukaan eläminen on raskasta ja ahdistavaa: jos menestystä ei seuraakaan, moni luopuu uskosta.

– Opetus Jeesuksesta ja Pyhästä Hengestä on yhteistä Raamatun kanssa, mutta kuva näistä on väärä ja kieroutunut menestysteologian opettajilla. Moni oppi onkin kokonaan vastoin Raamattua. Esimerkiksi JDS-opille (Jesus died spiritually) Jeesuksen kuolemasta ei löydy mitään pohjaa Raamatusta. Kaiken maailmassa ei voi myöskään ajatella olevan peräisin joko Jumalasta tai Saatanasta, kuten menestysteologian kannattajat usein uskovat.

Miten sitten tunnistaa ja kohdata menestysteologinen opetus, jos sellaista tulee vastaan?

– Ei pidä uskoa sokeasti kaikkea, mitä tänä päivänä julistetaan. Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten rikkaudesta, ihmeistä ja unelmista puhutaan. Sitten pitää ”siivilöidä kuulemansa opetus Raamatun läpi” eli miettiä, onko se Raamatun mukaista. Kristityn elämään kuuluvat hyvien asioiden ja siunausten lisäksi myös monenlaiset vaikeudet ja kärsimys, Suonto muistuttaa.

Teksti: Hanna Hietikko

Lue koko juttu Nuotasta: http://nuotta.com/haluatko-rahaa-onnea-ja-siunausta-jumalalta