Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Virsituntija Seppo Suokunnas tekee paluun radioaalloille

 

Seppo Suokunnaksen mukaan virret tulkitsevat elämää aidosti ja usein kaunistelematta. Kuva: Sley.

Seppo Suokunnas on tehnyt 185 virsiohjelmaa Yleisradiolle. – Se ei riitä, hän sanoo. Huomenna sunnuntaina mies aloittaa uuden ohjelmasarjan – tietysti virsistä.

Radio Dei uudistaa virsimusiikin erikoisohjelmaansa Virsivarttia. Tässä tapauksessa uudistus tarkoittaa ainakin yhdessä mielessä paluuta vanhaan. Ohjelmasarjan tekijänä aloittaa teologian tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti Seppo Suokunnas.

– Olen harrastanut musiikkia koko ikäni. Kuorolaulua, yksinlaulua, pianonsoittoa, urkujen soittamista. Lauloin aikanaan Radion sinfoniakuorossakin, kertoo virsituntijana tunnettu Suokunnas.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Suokunnas oli kantavia voimia virsikirjaa uudistaneessa komiteassa kolmekymmentä vuotta sitten. Virsikirja uudistui 1980-luvulla vuosikymmenen työn jälkeen.

Uuden virsikirjan kolahdettua kirjapainosta Suokunnas esitteli uusia virsiä usean vuoden ajan Ylen Ykkösen radiolähetyksissä.

–  Radiolähetyksiä oli yhteensä 185, Suokunnas sanoo ja virnistää, että jonkinlaista kokemusta virsien erikoisohjelman toimittamiseen siis on.

–  Aika ajoin joku takavuosina kysyi äänen kuullessaan, että oletko sinä se radion virsimies. Saa nähdä, onko sama taas edessä, Suokunnas naurahtaa.

Virsitutkijan mielestä virren ja laulun raja on hälventynyt viime vuosina korvinkuultavasti. Yhtäältä monet kevyen musiikin solistit tulkitsevat virsiä uusin sovituksin ja tulkinnoin. Toisaalta virsikirjaan ja sen erityisesti sen lisävihkoon kelpuutetaan hengellisiä lauluja, joilla ei aiemmin olisi ollut Suokunnaksen mukaan asiaa kirkon ”viralliseen veisukirjaan”.

–  1960-luvulla Lina Sandellin sanoittamaa ja monien rakastamaa Päivä vain ja hetki kerrallansa ei hyväksytty virsikirjaan. Sen sijaan evankelisen liikkeen laulukirjaan Siionin kanteleen sivuille se kelpasi. Sittemmin toki myös virsikirjaan.

Virsikirjan ohella Siionin kannel on rakas musikaaliselle yliopistomiehelle. Hän on tehnyt elämäntyönsä evankelisessa herätysliikkeessä ja kansankirkon palveluksessa seurakuntatyössä.

Suomen Luterilaisen evankeliumiyhdistyksen toiminnanjohtajana Suokunnas työskenteli 1990-luvun alusta viime vuosikymmenen puoliväliin. Sen jälkeen hän hoiti kappalaisen virkaa Hakunilan seurakunnassa Vantaalla, josta jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle.

Kaavoihin kangistuneeksi eläkeläiseksi Suokunnasta ei voi luonnehtia. Esimerkki löytyy – kuinkas muuten – virsien maailmasta. Virsituntijana pitkän linjan kirkonmies luopuisi käytännöstä, jonka mukaan uudet virret on hyväksytettävä kirkolliskokouksessa.

– Aika kankeaksihan se menee, Seppo Suokunnas hymähtää.

Virsivartti Radio Deissä sunnuntaiaamuisin klo 7.00 ja klo 10.45. Ensimmäinen Seppo Suokunnaksen toimittama lähetys kuullaan 16.8.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)