Päivä Yläb. 26.2.-3.3.

Viimeksi Tampereen piispa muisteli pyöreitä täyttänyttä ”Homo-iltaa” – radio päivittää kirkon puheenaiheet

 

Matti Repo Piispan kyselytunnilla.

Radio Dein ja Kotimaa-lehden Piispan kyselytunti -lähetyksen journalistiseen piispantarkastukseen saapuu keskiviikkoaamuna Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.

Radio Dein suorassa lähetyksessä piispa Revolle esittävät kysymyksiä Yleisradion toimittaja Hanna Visala, STT:n toimittaja Elina Korkee, Kotimaa-lehden toimittaja Emilia Karhu ja Radio Dein toimittaja Ariel Neulaniemi.

Radio Dein ja Kotimaa-lehden toteuttamia Piispan kyselytunti -lähetyksiä kuullaan kerran kuukaudessa. Radio Dein studiossa vierailee vuorollaan kukin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoista.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Edellisen kerran Repo vieraili Piispan kyselytunnilla lokakuussa 2020, jolloin puheenaiheeksi nousi sateenkaariparien vihkineiden pappien mahdollinen rankaiseminen tai rankaisematta jättäminen. Tuolloisessa lähetyksessä Repo totesi, ettei varoitusten tai muiden rangaistusten antaminen ei ole järkevää. Revon mukaan Tampereen hiippakunnassa vähäiset tapaukset on hoidettu niin, että piispa on keskustellut pappien kanssa asioista.

Piispan kyselytunnilla muisteltiin kymmenenvuotiasta ”Homo-iltaa”

Kyselytunnilla huomioitiin myös, kuinka kymmenen vuotta aiemmin Yleisradio televisioi niin sanotun ”Homo-illan”. Repo muisteli osallistumistaan iltaan ja sai vastattavakseen kysymyksen, jossa häneltä tiedosteltiin, onko hänen ajattelunsa muuttunut tv-lähetyksen jälkeen.

– No en sanoisi, että oleellisesti. Minulle oli yllätys, miten jyrkkien vastakkainasettelujen kautta tätä pitää lähestyä. Sen takia olin aika vaitonainen siinä tilanteessa, koska minua vaivasi tilanne, ettei [asiasta] voi sanoa kumpaakaan [osapuolta] miellyttävällä tavalla.

Piispa Repo myönsi, että kirkon edustajana esiintyminen kyseisessä lähetyksessä oli vaikea paikka.

– Olet siinä kirkon edustajana kirkon näkemyksellä ja niillä dokumenteilla mitä meillä on voimassa. Ja samalla ymmärrät, että jokainen lähimmäinen pitää sulkea sisäpuolelle.

Repo korosti, ettei kirkon kanta avioliittoon ole muuttunut, mutta ympäröivän yhteiskunnan on.

– Asenteiden taso on muuttunut enemmän sisään sulkevaksi ja monimuotoisuutta sisään sulkevaksi.

Viime aikoina Piispan kyselytunneilla puheenaiheiksi ovat nousseet myös koronaan liittyvät kysymykset sekä kirkon sanoman ja kirkosta erkaantuneiden ”kohtaanto-ongelma”.

Piispan kyselytunti Radio Deissä keskiviikkona 8.12. kello 9-10, uusinta kello 13-14 ja lauantaina 11.12. kello 13.35. Ohjelman tallenteen voit kuunnella myös Radio Dein sivuilta ensilähetyksen jälkeen.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)