Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Israel sai valmiiksi Gazan kaistaletta reunustavan rajamuurin

 

Pojat ajavat hevoskärryillä Gazassa. Kuvituskuva: Pixabay

Betonimuurin on tarkoitus suojella Etelä-Israelin asukkaita pysäyttämällä terrorijärjestöjen raketit ja tuhoamalla tunnelihankkeet. Noin 70 000 israelilaista asuu Israelin ja Gazan raja-alueella.

Jerusalem Post -uutissivusto (7.12.) kertoo, että Israelin puolustushallinto on saanut valmiiksi 65 kilometriä parannettua rajamuuria Gazan kaistaleelle Israelissa. Työhön kului 3,5 vuotta. Sinä aikana koettiin tusinan verran väkivaltaisia konflikteja. Muurin kustannukset olivat noin 3,5 miljardia Israelin sekeliä. Maan puolustusministeriön mukaan rakennusprojektissa työskenteli 1200 eri puolilta maailmaa kotoisin olevaa ihmistä lukuisissa kohteissa Gazan ja Israelin rajalla. Hanketta varten perustettiin kuusi betonitehdasta.

Sen jälkeen, kun Hamas hyödynsi mittavia tunneliverkostojaan operaatiossaan vuonna 2014, Israelin armeija ehdotti rajamuurin rakentamista poistaakseen rajan alittavien hyökkäystunnelien uhkan ja estääkseen Gazasta tulevia terroristeja soluttautumasta Etelä-Israeliin.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Tämä hanke riistää Hamasilta yhden sen mahdollisuuksista. Se asettaa rautamuurin, sensoreita ja betonia Hamasin ja Etelä-Israelin asukkaiden väliin. Tavallinen elämä täällä on meidän voittomme ja terroristijärjestöjen suurin vihollinen, puolustusministeri Benny Gantz sanoi Jerusalem Postin mukaan.

Armeija jatkaa edelleen kaikkiin israelilaisiin siviileihin kohdistuvien uhkien, erityisesti raketti-iskujen, torjuntaa. – Estämme iranilaisen tiedon ja teknologian siirtämisen Gazan alueelle ja Hamasin yritykset operoida Israelissa”, Ganz totesi.

Maailman ensimmäinen maan alle ulottuva muuri

Uusi muuri sisältää maanalaisen esteen, joka levittäytyy koko Gazan vastaiselle rajalle yhdessä aiemman mereen rajautuvan Israelin valtion rajamuurin kanssa. Muuriin kuuluu edistykselliset sensori- ja tarkkailulaitteet, jotka paljastavat Hamasin tunneleita. Siihen on yhdistetty kuusi metriä korkea maanpäälle rakennettu aita, joka on samankaltainen kuin Israelin ja Egyptin rajalla sijaitseva aita.

– Missään muualla maailmassa ei ole rakennettu maanalaista muuria, kertoi rakennusurakasta vastaava johtaja Eran Ofir Jerusalem Postissa. Puolustusministeriön johtava kenraali Amir Eshel puolestaan kutsui rajamuuria ”yhdeksi kaikkien aikojen monimutkaisimmista insinöörihankkeista”.

Maaliskuussa 2021 Gazan alueelta ammuttiin Israelin puolelle 4300 rakettia, jotka tappoivat 11 siviiliä. Armeijan mukaan osittain rajamuuriin yhdistetyn teknologian avulla oli mahdollista estää useita terroristijärjestöjen suunnittelemia yllätyshyökkäyksiä. Muurin rakentamisen aikana löydettiin ja tuhottiin lukuisia rajan alittavia tunneleita.

Hamasin ja palestiinalaisen Islamilainen Jihad -järjestön rakentamien hyökkäystunnelien lisäksi soluttautumisyritykset ovat yleisiä Gazan ja Israelin rajalla. Monet gazalaiset tulevat mieluummin Israelin armeijan pidättämiksi kuin jäävät alueelle, joka on humanitaarisen katastrofin partaalla. Taloudellinen ja sosiaalinen tilanne sekä yhteiskunnan perusrakenteet ovat romahtamassa Gazassa.

*

Tekstiä korjattu 11.12. klo 14.30. Tarkennettu ilmaisua muurin sijainnista.