Jarmo Karjalainen toimii valona ja suolana siellä, missä ihmiset ovat

 
Jarmo Karjalainen

”Sillä on myös siunaus koko yhteiskunnalle, jos me vain uskallamme tarttua Jumalan Sanaan”, toteaa Jarmo Karjalainen

Espanjan Aurinkorannikon seurakunnan johtavan papin, Jarmo Karjalaisen radiohartaudet ovat saaneet Radio Dein kuuntelijoilta lämpimän vastaanoton. Kirsi Rostamo otti selvää tämän pidetyn papin tarinasta.

Jarmo Karjalaisen isä oli merimies, jolta Jarmo peri kaukokaipuunsa. Äiti oli Savonlinnan seurakunnan emäntä, ja sitä kautta seurakunta tuli tutuksi. Lapsi- ja nuorisotyöhön intohimoisesti suhtautuvat ihmiset innostivat Jarmoa mukaan seurakuntaan. Vesku ystävä kutsui häntä monta kertaa opiskelijailtoihin. Erään kerran Jarmo vihdoin istuutui Savonlinnan pikkukirkon takaosaan. Vesku istahti Jarmon viereen laulamaan hengellisiä lauluja.

− Hän laittoi käden olalleni, mutta se ei ollut kaan sinä iltana Veskun käsi, vaan Vapahtajan käsi, joka kutsui: ”Tule istumaan tuonne minun viereeni hetkeksi, niin jutellaan”. Ja sillä tiellä tässä ollaan edelleenkin.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

 

20 vuotta pappina maailmalla

Karjalainen on työskennellyt Euroopassa Merimieskirkon palveluksessa muun muassa Benelux-maiden johtajana ja sen jälkeen Suomen Lähetysseuran lähettämänä Thaimaassa. Suomeen hänen perheensä joutui palaamaan vaimon sairastuttua astmaan.

Kun Espanjan Aurinkorannikon seurakunnassa tuli vuonna 2018 diakoniapapin paikka auki Karjalainen valittiin tehtävään ja myöhemmin johtavan papin virkaan.

Aurinkorannikolla viettää talvea arviolta 30.000 suomalaista. Silloin seurakunnan jumalanpalvelukset ovat usein täynnä väkeä.

Palautetta Radio Dein kuuntelijoilta− Mukana on ihmisiä, jotka välttämättä eivät jaa ihan samanlaista uskon näkemystä, mutta se ei olekaan merkityksellistä, vaan se, että tulemme sen Jumalan kasvojen eteen, joka voi sitten meidät yhdistää.

Aurinkorannikolle muuttaa koko ajan enemmän perheitä etätöiden perässä. Seurakunnassa on lapsikuoro, muskari, lasten kerhoja ja rippikoulu. Toimintaa pitäisi kehittää lapsettomillekin nuorille aikuisille. Haastetta tuovat myös erilaisissa kriisitilanteissa elävät ihmiset.

Missä palvellaan ihmistä, siellä palvellaan Jumalaa

Karjalaisen mielestä kirkon tehtävä on olla valona ja suolana siellä, missä ihmiset ovat.

− Missä palvellaan ihmistä, siellä palvellaan Jumalaa, ja missä palvellaan Jumalaa, siellä palvellaan ihmistä. Sitä varten me täällä maailmassa ollaan.

 

”Tarvitsemme Pyhää Henkeä avaamaan meille Sanaa.”

Noin sata vapaaehtoista auttaa pienen henkilökunnan apuna ylläpitämään laajaa toimintaa, joka palvelee monipuolisesti Suomi-yhteisöä. Seurakuntalaiset hankkivat varat aikoinaan Fuengirolan seurakuntakodin rakentamiseen ja nyt kerätään rahaa Torremolinoksen Torrentuvan remonttiin.

− Jos seurakunta menee liian byrokraattiseksi ja työntekijäkeskeiseksi, niin siitä katoaa välittömyys ja ihmisten mahdollisuus osallistua. Niistä meidän pitäisi pitää kynsin ja hampain kiinni.

Karjalainen pelkää, että kirkko kadottaa identiteetinsä, jos emme opiskele Raamattua.

− Toki sitä voi tehdä myös kriittisesti, mutta samaan aikaan on hyvä pitää mielessä, että tarvitsemme Pyhää Henkeä avaamaan meille Sanaa. Pelkkä tiede ei riitä.

Jarmo Karjalaisen mielestä kirkon perustehtävä on edelleen saarnata evankeliumia Kristuksen veren vapauttavasta voimasta ja Pyhästä Hengestä, joka uudistaa ihmisen.

− Meidän pitäisi palata niihin perusasioihin, jotka loppupelissä ovat aika yksinkertaisia. Sillä on myös siunaus koko yhteiskunnalle, jos me vain uskallamme tarttua Jumalan Sanaan.

Jarmo Karjalaisen radiohartaudet Radio Deissä ti klo 7.50 ja 16.50 (uusinta). Voit myös kuunnella tai katsoa niitä Dei Plussassa (yhteistyössä Radio Dei ja Radio Finlandia).

Kirsi Rostamo haastattelee Jarmo Karjalaista Kirsin kanssa -ohjelmassaan, kuuntele keskustelu Dei Plussasta (30.11.23).

Kirsi Rostamo, Jarmo Karjalainen ja Raija Kurkola (oik.).
Kuvassa Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo (vas.), Jarmo Karjalainen ja Radio
Finlandian päätoimittaja Raija Kurkola, joka kuvaa
Karjalaisen radiohartaudet.

Kuvat: Jarmo Karjalaisen albumi
Tämä artikkeli on alun perin julkaistu radiotyön ystävien Aalloilla-lehdessä 1/2024.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)