Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Valkovenäläiselle helluntaikirkolle raskaat sakot

 

Valko-Venäjän pääkaupungin Minskin itsenäisyyden aukio on Euroopan suurin aukio. Kuva: sxc.hu

Seurakunnan mukaan tontilla esiintyvä saaste on aiemman omistajan peruja.

Viranomaiset ovat antaneet suuret sakot minskiläiselle Uuden elämän helluntaiseurakunnalle, jonka väitetään syyllistyneen ympäristötuhon tekemiseen.

Yhdessä aiemmin langetettujen sakkojen kanssa maksettava summa nousee 87 000 euroa vastaavaan määrään, kertoo uutispalvelu Forum-18.

Karas-Sana Neliöb. 4.-10.12. MJa

Kirkon lakimies Sergei Lukaninin mukaan seurakunnalla ei ole aikomusta maksaa kumpiakaan sakkoja, koska mahdollinen tontilla esiintyvä saaste on peräisin ajalta, jolloin seurakunta ei vielä omistanut tonttia.

Uuden elämän seurakuntaan kuuluu yli tuhat jäsentä. Joukko nuoria perusti sen 1991, ja nykyisin sillä on 14 tytärseurakuntaa ympäri Valko-Venäjää. Johtavana pastorina toimii Slava Gontsharenko.

Eri ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Valko-Venäjän kohtelevan huonosti uskonnollisia ja aatteellisia vähemmistöjä.

Eri kirkoille ja uskontoryhmille on helluntailaisten tavoin langetettu erilaisia tuomioita ja huomattavia sakkorangaistuksia, jotka ovat omiaan tyrehdyttämään toiminnan. Kirkkorakennuksia on myös tuomittu käyttökieltoon kyseenalaisten rakennusvaatimusten nojalla, tai niitä on määrätty purettavaksi.

Esimerkiksi Yhdysvaltain hallinnossa Valko-Venäjää on nimitetty Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi presidentti Aleksandr Lukašenkon autoritaarisen aseman vuoksi. Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, joka ei ole saanut jäsenyyttä Euroopan neuvostossa.

Valko-Venäjällä rajoitetaan median, poliittisen opposition ja ihmisoikeusjärjestöjen toimintaa. Maassa ei ole tosiasiallista mielipiteen- ja sananvapautta eikä esimerkiksi niihin sisältyvää painovapautta.