Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Oikein väärin ymmärretty Luther

 

Kirkkohistorian dosentti Timo Junkkaala on juuri saanut valmiiksi uuden kirjansa nimeltään: Oikein väärin ymmärretty Luther. Kirja käsittelee erilaisia väärinkäsityksiä, joita esitetään reformaattori Martti Lutherista.

-Löysin yli kuusikymmentä väärinkäsitystä, tai väitettä, joita testasin Lutherin omien tekstien valossa. Väärinkäsityksiä ja väitteitä ei tarvinnut varsinaisesti etsiä. Ne ovat kaikki tulleet minua vastaan pikkuhiljaa. Vielä kirjaa tehdessä ja Lutherin tekstejä lukiessani, tuli useasti vastaan asioita, joista muistin, että tästäkin asiasta on olemassa jonkinlainen käsitys joko yleisessä tietoisuudessa, tai teologiassa, Timo Junkkaala kertoo.

Lutherista kirjoitetaan paljon, varsinkin reformaation juhlavuotta vietettäessä. Mutta miksi Luther on suomalaisille niin tärkeä, että elätämme puheissamme ja kirjoituksissamme myös perättömiä väitteitä hänestä?

KRS Krito 10.-23.6.

-Se on hyvä kysymys. Olemme jollain tavalla ehkä maailman luterilaisin kansa. Luterilaisuudella on erittäin iso merkitys Suomessa. Voi tietysti olla, että osaan väitteistä me luterilaiset olemme syypäitä, mutta välttämättä ei Luther itse! Se tekee asian käsittelyn mielenkiintoiseksi, Timo Junkkaala pohtii.

Kirkkohistorian dosentti Timo Junkkaala oikoo muutamia vääriä käsityksiä Martti Lutherista Armoa 2017 –ohjelmassa Radio Deissä torstaina klo 9:05. Uusinta klo 13:05. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkiston Armoa 2017 –osastolta.