Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Uskontomatkailun suosio nousussa

 

Lomamatkat kristikunnan hengellisiin vetonauloihin ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosikymmenten aikana. Matkaajia kiinnostavat erityisesti Pyhä maa, Rooma ja Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti. Esimerkiksi viime vuonna Israeliin matkusti enemmän pohjoismaalaisia turisteja kuin koskaan aikaisemmin.

Compostelaan saapui noin seitsemänsataa suomalaista, kun kymmenkunta vuotta sitten sama luku oli moninkertaisesti pienempi.
Myös hengellisten matkojen tarjonta on lisääntynyt takavuosista ja ihmiset ovat entistä valmiimpia lähtemään merten tuolle puolen omatoimisesti – ilman matkanjärjestäjää.
Matkailumaantieteen professori Jarkko Saarinen Oulun yliopistosta kertoo, että uskontomatkailun nousu liittyy matkailun yleiseen lisääntymiseen.
– Kaikki matkailun osa-alueet kasvavat. Matkailu on yksi suurimmista ja nopeimmin kasvavista talouden aloista maailmassa tällä hetkellä, Saarinen sanoo.
Saarisen mukaan matkailun kasvun taustalla on länsimaisten ihmisten vaurastuminen, lisääntynyt vapaa-aika, liikennevälineiden suureneminen ja liikkumisen halventuminen. Halpalentoyhtiön koneella pääsee jopa kympillä-parilla Euroopan halki.
– Matkailusta on tullut osa länsimaalaisten ja matkailijoiden myötä myös kohdemaiden kulttuuria, Saarinen sanoo.
Hengellisten matkojen kirjo on moninainen. Tarjolla on luostarimatkoja, pyhiinvaelluksia, kursseja, seminaareja ja Pyhän maan kierroksia. Kuljetaan Jeesuksen ja Paavalin jalanjäljissä. Matkataan ryhmässä, perheenä tai yksin.