Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Uskalla unelmoida!

 

Vanhuksia on Itä-Helsingissä innostettu toukokuun ajan pohtimaan omia unelmiaan.

Huomenna torstaina vietetään Toivonpäivää ympäri Itä-Helsinkiä. Päivän tarkoituksena on muistuttaa etenkin vanhuksia unelmoinnin tärkeydestä.

Viime vuonna Itä-Helsingin diakoniatiedotuksen kehitysprojektissa syntyi idea diakoniatyön teemapäivästä. Aiheesta kiinnostuivat etenkin vanhustyötä tekevät työntekijät, ja teemaksi nousivat vanhukset ja heidän unelmansa.

– Unelmia ja toivoa positiivisesta tulevaisuudesta ei tarvitse unohtaa vanhanakaan, sillä paljon hyvää voi olla vielä edessä, Eila Jaakola, diakoniatiedottaja ja yksi Toivonpäivän järjestäjistä muistuttaa: Halusimme tällä teemapäivällä tuoda vanhuutta ja vanhenemista esille positiivisessa valossa.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Unelman näkyväksi kirjoittaminen luo suuntaa tulevaan ja voi auttaa sen toteutumisessa.

“Olen jo unohtanut unelmoida”

Jaakola kertoo, että Toivonpäivään on monen yhteistyötahon ollut helppo lähteä mukaan. Vaikka unelmat ovat todella henkilökohtaisia asioita, monet vanhukset ovat olleet innoissaan unelmoinnista.

– Joku on kertonut, että hänen unelmansa on “unelma unelmasta”, ja toinen, että hän on “jo unohtanut unelmoida”.

Toivonpäivän tarkoitus onkin kannustaa kaikkia unelmoimaan ja toivomaan jotakin tulevaisuudelta. Unelman näkyväksi kirjoittaminen luo suuntaa tulevaan ja voi auttaa sen toteutumisessa.

 

Toukokuussa unelmoitiin

Toukokuun aikana on Itä-Helsingin seurakuntien vanhusryhmissä sekä soppakirkoissa on pidetty unelmointipäiviä, joissa vanhukset ovat saaneet kertoa ja jakaa pieniä ja suuria unelmia. Niitä on kirjoitettu ylös, ja parisataa kerättyä unelmaa kiinnitetään Toivonpäivän juhlassa Matteuksenkirkon seinälle unelmien puuhun.

”Suuri osa unelmista on todella yksinkertaisia: kukkakimppu, saunaan pääsy, matka tai retki hiekkarannalle.”

Unelmien puusta löytyy unelmia niin terveydestä kuin Rooman matkastakin.
Unelmien puusta löytyy unelmia niin terveydestä kuin Rooman matkastakin.

– Myös kaupungin palvelukeskukset ja muun muassa asukastalot ja omaishoidon keskus ovat pitäneet omia tapahtumiaan. Vuosaaressa on joitakin yksityisiä palvelutalojakin ja terveysasema saatu mukaan. Vartiokylän seurakunnan isoset kävivät myös keskustelemassa vanhusten kanssa unelmista, Jaakola iloitsee.

Jaakolan mukaan unelmia löytyy monenlaisia. Monet liittyvät terveyteen, mutta epärealistisia unelmia kuultiin harvoin; monet toivoivat voinnin pysyvän entisellään tai että vanhojen vaivojen kanssa pärjättäisiin.

– Suuri osa unelmista on todella yksinkertaisia: kukkakimppu, saunaan pääsy, matka tai retki hiekkarannalle. Vaikka taisi joku toivoa maailman rauhaakin, Jaakola naurahtaa.

Osa mukana olleista palvelutaloista aikookin perustaa tulevaisuudessa ohjelmaansa näiden unelmien varaan. Vuosaaressa monet toivoivat retkeä luontoon, ja palvelutalossa suunnitellaan retkeä rannalle.

 

Matteuksenkirkon pääjuhla

Torstaina vietettävän pääjuhlan esiintyjien  kriteeri oli, että esiintyjät, juontajaa lukuunottamatta, olisivat yli 65-vuotiaita. Se ei osoittautunut ongelmaksi. Matteuksenkirkossa esiintyy Idän suurkuoro, rap-mummo Eila, Myllypuron tanssiryhmä sekä rockin klassikoita esittävä Riskiryhmä-bändi.

– Ylipormestari Eva-Riitta Siitonen sekä kirkkovaltuutettu Seija Muurinen tuovat omat tervehdyksensä, Jaakola selostaa: Sen lisäksi on tuolijumppaa ja yhteislaulua, sekä lopuksi pihalla yhteisjumppa.

Jaakola toivottaa kaikki ikäihmiset lämpimästi tervetulleeksi unelmoimaan tulevaisuudesta ja nauttimaan ohjelmasta Matteuksenkirkolle 4.6. klo 13.30-16.00. Kirkko sijaitsee Itäkeskuksessa osoitteessa Turunlinnantie 3.

 

Kuvat: Bromford /flickr.com, Eila Jaakola

 

Aiheet

,