U2 valtaa Helsingin

 

Bono on keskittynyt maailmanparantamiseen joskus jopa bändin kustannuksella. (Kuva:Andy Willsher)

Rockin tärkeimpiin hengellisiin sisällöntuottajiin kuuluva U2 esiintyy perjantaina ja lauantaina Helsingin Olympiastadionilla.

Vuosi sitten 360˚ -kiertueen alussa Göteborgissa koetuilta keikoilta tuttu ohjelmistorunko on kasassa Helsingissäkin. Luvassa on siis musiikillisesti ja visuaalisesti vaikuttava popspektaakkeli.

Vastaansanomattomasti stadionrokkaava soundisirkus ei peitä alleen U2:n projektin perimmäistä luonnetta – totista Jumalan etsintää ja aikalaisen sekavan sieluntilan kartoitusta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Yli 30 vuoden jälkeen Bono, The Edge, Larry ja Adam pureutuvat yhä eksistentiaalisiin ydinkysymyksiin.

U2:n kristillinen pohjavire on vahva 1990-luvun hapuilun jälkeen. U2 on palannut kolmella viime levyllään tunnustuksellisille juurilleen. Myös yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien julistus jatkuu.

Keikalla videotauluilla esiintyvät esimerkiksi piispa Desmond Tutu ja Burman vangittu oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi sekä avustuskampanjat, joissa eritoten Bono ja vaimonsa Ali, ovat aktivisteja.

”Rakkauden on muututtava teoksi tai joksikin konkreettiseksi. Jumalan on tultava lihaksi”, maailman mahtavimpien päättäjien ja onnettomimpien köyhien välillä sukkuloiva matkasaarnaaja Bono julistaa.

Miljoonat kuulijat ovat seuranneet U2:n hengellistä vaellusta nuoruuden vahvasta uskosta hengellisten erämaiden ja tanssilattioiden kautta kultakaupunkiin ja neonvaloissa koeteltuun vakaumukseen.

Muusikkopojat jakavat matkaevästä ja virikkeitä yleisön omille pyhiinvaelluksille.