Tutkimus selvitti uskon esteitä – Yli neljänneksellä syynä kokemukset uskonnollisissa yhteisöissä

 

Usko voi ajautua umpikujaan. (Unsplash)

Huonot kokemukset yhteisöissä, ihmisten toiminta ja uskoon liittyvät epäilykset. Lista uskon esteistä kuulostaa tutulta.

Mitä teemme epäilysten kanssa? kysyy kristillisen tutkimuslaitos Barnan tuore selvitys, joka haarukoi, millaiset epäilykset pitävät ihmiset pois kristillisistä seurakunnista. 

Tutkimuksesta käy ilmi amerikkalaisten hengellinen avoimuus: lähes kolme neljästä vastaajasta ilmaisee haluavansa kasvaa hengellisesti, ja 44 prosenttia toteaa olevansa Jumalaa kohtaan avoimempi kuin ennen pandemiaa. 

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kuitenkin myös uskoon liittyvät epäilykset painavat monia. Yli puolet kertoo kamppailleensa hengellisten epäilysten kanssa ainakin joskus viime vuosina. Uskossa olevista tai kristillisestä taustasta tulevista puolet toteaa käyneensä läpi ”pitkän” epäilyvaiheen jossakin elämänvaiheessa. 

Miksi ihmiset sitten epäilevät? Yli neljänneksellä syy ovat kokemukset uskonnollisissa yhteisöissä. Toinen yleinen syy on uskovien tekopyhyys. Yhteisöistä etääntyneet kokevat usein kristityt tuomitsevina ja vierastavat heidän oikeassa olemisen tarvettaan. Silti epäilemään saavat myös esimerkiksi vastausta vaille jääneet kysymykset ja rukoukset, tiede tai kärsimyksen ongelma. 

Barnan mukaan pastorit mieltävät seurakuntakokemusten ja ihmisten tekopyhyyden isoimmiksi uskon esteiksi, mutta sisällöllisistä epäilyksistä tiedetään vähemmän tai niitä ollaan haluttomampia myöntämään.