Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Tutkijat: seurakunta-aktiivisuus vähentää itsemurhariskiä

 

Kuvituskuva: freeimages.com / Nihan Aydin

Katolilaisuus vähensi tutkimuksessa riskiä vielä enemmän kuin protestanttisuus.

Tutkimustieto uskonnollisen osallistumisen ja terveyden välisestä yhteydestä sai jälleen vahvistusta, kun amerikkalainen tutkijaryhmä totesi aktiivisten kirkossakävijöiden itsemurhariskin olevan selvästi keskimääräistä pienempi.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 90 000 naissairaanhoitajan elämäntapaa ja terveyttä yli kymmenen vuoden ajan. Tutkijoiden mukaan vähintään kerran viikossa uskonnollisessa tilaisuudessa käyvien henkilön itsemurhariski oli vain viidennes verrattuna niihin, jotka eivät osallistuneet tällaisiin tilaisuuksiin lainkaan.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Myös uskontokuntien välillä oli isoja eroja: aktiivikatoliset naiset tekivät itsemurhan vielä paljon protestanttisia uskonsisaria harvemmin.

Tutkijoiden mukaan osa itsetuhoisuuseroista selittyy sillä, että aktiiviseurakuntalaiset käyttivät vähemmän alkoholia, olivat vähemmän masentuneita ja heillä oli vahvempia sosiaalisia suhteita kuin niillä, joilla uskonnollinen osallistuminen oli vähäistä tai sitä ei ollut ollenkaan. Myös yhteisöjen itsemurhanvastaisella opetuksella on merkitystä.

– Uskonnonharjoittamista koskevia päätöksiä ei luonnollisestikaan tehdä terveyssyistä eikä uskonnollisia uskomuksia omaksuta itsemurhan ehkäisemisen vuoksi, tutkimusta johtanut Tyler J. VanderWeele toteaa Reutersille.

– Silti niille, joilla jo on uskonnollinen vakaumus mutta jotka eivät osallistu hengellisiin tilaisuuksiin, tutkimus asettaa kysymyksen, että josko he ehkä menettävät jotakin voimallista, joka liittyy yhteiseen uskonnolliseen kokemukseen.

 

Lue alkuperäinen artikkeli täältä.