Naiset haluavat tienata ja perhe on tärkeä Indonesiassa

 
jaavalainen tori

Kansainvälinen Hanna-rukousliike toimii jo 125 maassa, myös Indonesiassa. Tämä nainen hankkii elantoa itäjaavalaisen Batun kaupungin aamutorilla. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Indonesian naiset haluavat mukaan työelämään, ja moni haluaa perustaa oman yrityksen. Hanna-työ auttaa mm. myöntämällä naisille mikrolainoja.

Indonesiassa tehtävän Hanna-työn koordinaattori Susilowati Makitan arvioi, että maan naisista 15 prosenttia on hyvin toimeentulevia ja korkeasti koulutettuja. Saman verran on lukion käyneitä, joista monet työskentelevät tehtaissa, kaupoissa, ravintoloissa tai ovat lähteneet töihin ulkomaille. Loput kaksi kolmannesta ovat saaneet peruskoulutuksen tai heillä ei ole lainkaan koulutusta.

– Kaikki naiset köyhistä varakkaisiin haluavat ansaita rahaa. He haluavat myös auttaa miehiään perheen elättämisessä, Susilowati Makitan sanoo.

Sansa syyskeräys artikkelin alle

Perhe kuuluu asiaan

Indonesiassa on edelleen poikkeus jäädä vaille perhettä.

– Vaimoksi ja äidiksi ryhtymistä pidetään normaalina. Lapsettomuus on indonesialaisessa kulttuurissa ongelma. Jokainen yrittää saada ainakin yhden lapsen, Susilowati Makitan kuvaa.

Hänen mukaansa perheissä on keskimäärin neljä tai viisi lasta, vaikka moni pari haluaisi yhden tai kaksi lasta, ja myös hallitus kannustaa tähän.

– Moni ei osaa käyttää ehkäisyä, ja köyhillä ei ole siihen varaa. Toisinaan he antavat tai myyvät vauvansa sairaalassa, koska heillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia perheen kasvattamiseen.

Radio-ohjelmat opettavat ja rohkaisevat

Kansainvälisen medialähetysjärjestö TWR:n Hanna-rukousliike toimii 125 maassa, joista yksi on Indonesia. Hanna-liikkeen kulmakiviä ovat 85 kielellä julkaistava rukouskalenteri sekä Naiset toivon -lähteellä radio-ohjelmat, joita toimitetaan 69 kielellä.

Suomessa Hanna-työtä organisoi Medialähetys Sanansaattajat. Suomalaiset tukevat Indonesiassa sekä indonesian- että jaavankielisiä Naiset toivon lähteellä -ohjelmia. Ohjelmien jakama tieto terveydestä ja naisten hyvinvoinnista auttaa erityisesti vähän koulutettuja naisia.

­Susilowati Makitanin mukaan indonesialaisten naisten suurimpia terveysongelmia ovat kohdunkaulansyöpä ja perhesuunnittelun puute. Myös naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ongelma.

– Lähes päivittäin kuulen, että johtaja löi naistyöntekijää, mies vaimoaan, veli sisartaan tai isäntä palvelijaansa. Toivon viranomaisten puuttuvan asiaan.

Naiset toivon lähteellä -ohjelmissa on arkisten aiheiden lisäksi aina myös hengellinen osuus, jota Susilowati Makitan pitää tärkeänä:

– Kuulijat rohkaistuvat elämään lähempänä Jeesusta ja soveltamaan Raamatun opetuksia elämäänsä.

Myös muslimit kuuntelevat ohjelmia

Maailman suurimmassa muslimimaassa Naiset toivon lähteellä -ohjelmaa kuuntelevat myös ei-kristityt. Susilowati Makitan kertoo musliminaisesta, joka otti yhteyttä ohjelman tekijöihin. Nainen työskenteli kristityssä perheessä, jossa hiljennytään ja rukoillaan joka päivä. Hän oli kuullut perheen rukoilevan myös hänen puolestaan. Perheen isänsä pyysi työntekijää kuuntelemaan ohjelmaa.

– Tunnen rauhaa ja onnea kun kuulen, että Jeesus rakastaa kaikkia, ja Jeesus rakastaa jokaista naista, nainen kirjoitti.

Myös sairaus saattaa kääntää muslimin hakemaan apua kristityiltä.

– Joskus vaikeasti sairastunut musliminainen kutsuu kristityn papin rukoilemaan, kun muut keinot on jo käytetty. Sairas paranee, kokee ihmeen ja oppii tuntemaan Kristuksen.

 
Sansa syyskeräys artikkelin alle