Tuore tutkimus: korruptio lisääntyy

 

Transparency.org: Maailman korruptio tilanne 2010. Keltainen kuvaa vähiten korruptoituneita alueita ja punainen eniten korruptoituneita alueita.

Maailma on korruptoituneempi paikka kuin kolme vuotta sitten, väittää tuore tutkimus. 56 prosenttia Transparency internationalin haastattelemista ihmisistä sanoi, että heidän maansa on yhä korruptoituneempi.

Tutkimuksessa oli haastateltavia 86 maasta yhteensä 90 000 tuhatta henkilöä. Afganistanilaisista, nigerialaisista, irakilaisista ja intialaisista yli puolet myönsi maksaneensa lahjuksia kuluneena vuonna. Useasti kyseessä oli lahjuksen maksaminen poliisille.

Transparency Internationalin mukaan 80 prosenttia vastaajista piti poliittisia puolueita kaikista korruptoituneimpina tahoina. Euroopan maista Italiassa korruptiosta oltiin eniten huolissaan.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Tutkimuksen mukaan huomattava muutos oli tapahtunut myös seurakuntien maineessa. Vuoden 2004 tutkimuksessa 28 prosenttia näki seurakunnat korruptoituneina. Tänä vuonna lukema oli noussut 53 prosenttiin.

BBC:n tutkimus puolestaan väittää, että korruptio on maailman puhutuin ongelma. Tutkimuksessa haastateltiin 13 tuhatta ihmistä 26 maasta.

Kansainvälinen kirkollinen kestävän kehityksen verkosto Micah Challenge on myös hiljattain ottanut kantaa korruptioon.

– On huomattava, että korruptio on yksi merkittävimpiä esteitä taisteltaessa köyhyyttä vastaan. Triljoonien dollareiden joutuessa hukkaan, korruptio on massiivinen este maailman köyhien hyvinvoinnille, toteaa verkoston kansainvälinen johtaja Joel Edwards.

”Ruotsin täydellisyys on myytti”

Transparency Internationalin tutkimuksissa Ruotsi on toistuvasti rankattu yhdeksi viattomimmista bisnesmaista. Yhteiskuntakriittisistä rikosromaaneistaan maailmanlaajuisesti tunnetuksi tullut Henning Mankell pitää Ruotsin puhtoisuutta myyttinä.

-On totta, että Ruotsi on varsin kunnollinen maa, mutta liian kauan on jo elänyt harha, että se olisi täydellinen, ruotsalaiskirjailija kommentoi BBC:lle.

Kirjoissaan Mankell haluaa nostaa esille ruotsalaisen yhteiskunnan epäkohtia ja näin toimia osana Ruotsin omatuntoa.

– Pyrkimykseni on ehkä luoda realistisempaa kuvaa Ruotsista. Joskus on tarpeen valaista pimeitä nurkkia taskulampulla, Mankell sanoo.

Mankell ei usko, että korruptio Ruotsissa olisi jotenkin erityisesti lisääntymässä. Sen sijaan, Mankell toivoo, että ruotsalaiset heräisivät huomaamaan ne paikat missä sitä ilmenee.

-Nyt meillä on mahdollista puuttua siihen.

Transparency Internationalin raportissa Euroopasta löytyi eniten uskoa kansalaisten mahdollisuuteen taistella korruptiota vastaan. Peräti 94 prosenttia vastaajista oli valmiita tukemaan korruption vastaista toimintaa lähiympäristössään. Aasiassa sama lukema oli 60 prosenttia.

Transparency International on globaali korruptiota tutkiva ja torjuva järjestö, joka on perustettu vuonna 1993. Järjestön kotisivut: http://www.transparency.org/about_us