Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Tuomo Burman, miten elefantti syödään?

 
Tuomo Burman

Tuomo Burman sai tänä keväänä taskuunsa media-alan ammattitutkinnon, jonka yhteydessä hän opiskeli käytännön radiotyötä Radio Deissä.

 

Tuomo Burman on kuopiolainen äänitarinankertoja ja näkövammainen yrittäjä. Radio Dein kuuntelijoille hän on tullut tutuksi muun muassa Hyvää iltaa Kuopiosta -ohjelmasta.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Alkuvuoden Tuomon on pitänyt kiireisenä media-alan opinnot, joiden puitteissa hän on tehnyt ja editoinut Radio Deille ohjelmia sekä ollut mukana lähetyksissä toimittaja Mikael Juntusen ohjauksessa.

Millaisia oppeja matkaan tarttui?

– Ei tarvitse olla täydellinen tehdäkseen asioita. Tietty rosoisuus ohjelmassa voi olla ihan hyväkin. Ja että asioita voi tehdä monella tavalla. Tämä on ollut matkaa omaan osaamiseen ja sen kehittämiseen. Ennen kaikkea olen saanut varmuutta tekemiseen ja oppinut Radio Dein rutiineja.

Näkövammaisuus ei ole estänyt Tuomoa toimimasta, sillä hän on toimittanut ja leikannut vuosien saatossa satoja ohjelmia Radio Deille.

– Sokeutuminen on antanut sellaisen ymmärryksen, että rajoitteita voi koittaa kiertää ja olen käyttänyt apuna erilaisia ohjelmia. En esimerkiksi näe näyttöä, vaan minulla on ruudunlukuohjelma, joka kertoo, mitä näytöllä on.

Opiskelu on ollut Tuomolle tavoitteellinen projekti, saada tutkinnon kaikki osat läpi. Samalla hän selventää, miten tällainen ”elefantti saadaan syödyksi”.

– Pala kerrallaan, se sopii opiskeluunkin. Ei tarvitse vielä ensimmäisessä hetkessä tietää kaikkea, vaan voi lähteä pala palalta etenemään.

* Tuomo Burmanin haastattelu on alun perin julkaistu radiotyön ystävien Aalloilla-lehdessä 2/2023. Tilaa itsellesi lehdestä näytenumero.

Teksti: Johanna Reinikainen, Mikael Juntusen haastattelun pohjalta
Kuva: Mikael Juntunen

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)