Tuhansia uskonratkaisuja Mongolian mediamissiossa

 

Kuva: Hannu Haukka. Kuvassa mediamission kautta vasta uskoontulleita mongolialaisia. Heistä muodostui uusi seurakunta, joka perustettiin Mongolian mission aikana. Seurakunnan pastori Myagmardorj vihreässä t-paidassa.

Medialähetysjärjestö IRR-TV:n ja 120 paikallisen kristillisen seurakunnan yhdessä toteuttama mediamissio Mongoliassa kantaa hienoa hedelmää. IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka raportoi missiosta.

Tähän mennessä on tullut tuhansia yhteydenottoja, jotka ovat johtaneet henkilökohtaiseen uskon ratkaisuun, hengelliseen jatkohoitoon ja yhteydenpitoon. Uskoon tulleita on runsaasti.

Pastori Myagmardarj tiimeineen perusti missiotoimipisteen pääkadun varrelle keskustassa erittäin vilkkaalla alueella. Paikalle kokoontui suuri joukko ihmisiä ja monet heistä pysähtyivät katsomaan, mitä tapahtuu. Missiokirja jaettiin kaiken kaikkiaan 185 ohikulkijalle. Seuraavalla viikolla tämän pastorin soluryhmään ilmestyi paljon uusia kasvoja.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Niinpä hän päätti perustaa uuden seurakunnan. Sen nimi valittiin kirjoittamalla paperilapuille eri vaihtoehtoja, ja arpajaisten tapaan yksi lappu vedettiin pussista. Arvonnassa pussista nousi nimi, jonka oli kirjoittanut eräs vasta uskoon tulleista. Hänen jättämässä lapussaan luki ”Valo”. Niinpä tämä uusi seurakunta sai nimekseen ”Valo”, ja se kokoontuu säännöllisesti sunnuntaisin.

Kuva: Hannu Haukka. Eräs aktiivisimmista missioon osallistuvista seurakunnista järjesti missiotapahtuman kylän kaivolla, mistä ihmiset hakivat vettä. Tapahtuma oli taajaman laidalla sijaitsevalla jurtta-alueella. Seurakunnan jäsenet tarjosivat kupilliset kahvia ja teetä.

Veden hakuun saapuneille asukkaille jaettiin missiokirjoja heidän annettuaan yhteystietonsa. Kahden päivän aikana yhteensä 147 jurtta-alueella asuvaa ihmistä sai muutoskertomuksia sisältävän missiokirjan. Sen jälkeen paikallisseurakunta järjesti tilaisuuden, johon he kutsuivat nämä ihmiset. Siihen saapui yhteensä 40 aikuista ja 15 teini-ikäistä nuorta.

Kuva: Hannu Haukka. Missiopisteelle kokoontui suuri joukko ihmisiä ja monet pysähtyivät katsomaan, mitä siellä tapahtuu. Missiokirja jaettiin kaiken kaikkiaan 185 ohikulkijalle.

Kaksi kirjassa muutoksestaan kertovaa todistajaa kutsuttiin puhujiksi. Toinen oli nimeltään Tsogtbayar, joka oli ollut vankilassa 12 vuotta. Myöhemmin uskoon tultuaan hän on palvellut pastorina seurakunnassa. Toinen oli tiedemies nimeltään Dugermaa. Hän oli löytänyt Jumalan etsiessään totuutta. Lopussa Tsogtbayar vetosi kuulijoihin ja kysyi, kuka tahtoo ottaa vastaan Jeesuksen elämäänsä. Kaikki 55 ihmistä nostivat kätensä merkiksi siitä, että he tahtoivat uskoa Jeesukseen pelastajanaan.

Boloroon takana istui kolme poikaa, jotka erottuivat muista paikalla olevista poikkeuksellisen ilmeensä vuoksi, koska heillä oli nenässään lävistykset ja nenärenkaat. Tilaisuuden lopussa he tulivat pastori Tsogtbayarin luo ja kertoivat tarinansa. Nämä pojat olivat orpoja. Mongoliassa lapsia pidetään orpokodissa 18 ikävuoteen asti. Sen jälkeen heidän on pakko muuttaa toiseen majapaikkaan ja ansaita ruokarahansa. Täytettyään 22 vuotta heidän on lähdettävä pois ja huolehdittava omasta elatuksestaan.

Kaksi pojista oli niin epätoivoisia, että he päättivät päättää päivänsä. He joivat myrkkyä, jonka seurauksena he menettivät tajuntansa. Pojat heräsivät sairaalassa. Hoitava sairaanhoitaja sattui olemaan kristitty nainen. Hän näki poikien tilan ja hankki pojille missiokirjan. He löysivät kirjasta Tsogtbayarin todistuksen, joka kosketti heitä syvästi, sillä myös hän oli ollut aiemmin vankilassa vaikeissa olosuhteissa. Kaikesta huolimatta hän oli selviytynyt sieltä sisäisesti vapaana ja mielenterveytensä puolesta terveenä miehenä.

Tsogtbayarin tarina mursi heidät. He ymmärsivät, että heidän elämänsä ongelmat eivät olleet mitenkään verrattavissa tämän miehen kokemukseen. He toivoivat tapaavansa hänet henkilökohtaisesti. Jumala armossaan ohjasi asiat niin, että pian sen jälkeen he tapasivat pastori Tsogtbayarin eräässä missiotilaisuudessa. He kertoivat hänelle tarinansa ja pastori rukoili heidän puolestaan neuvoen heitä. He ottivat vastaan Jeesuksen ja sanoivat, että he eivät tahdo lähteä pois, sillä he saavat tuntea rakkautta ja rauhaa seurakunnan yhteydessä. Kirjan kautta kahden orpopojan elämä pelastui.

Tässä on vain kaksi lukuisista jännittävistä kertomuksista siitä, kuinka Jumala toimii Mongoliassa! Sinun tukesi on mahdollistanut tämän mission toteutumisen. Monet ovat jo tulleet tuntemaan Herran. On edelleenkin totta, mitä Jeesus sanoi: ”Nostakaa silmänne ja katsokaa vainioita ja katsokaa, kuinka ne ovat kypsyneet elonkorjuuseen.”

Kun kylvämme runsaasti, niin myös niitämme runsaasti. Missiota on jatkettu vastauksena Mongolian seurakuntien pyyntöihin.

Hannu Haukka
IRR-TV:n toiminnanjohtaja