Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Tuhannet katulapset vailla turvaa Pietarissa

 

Sasha ja Vadik tulivat turvakotiin.Kuva:Tuija Pennanen

Venäläisten rikastuminen ja talouden kohentuminen ei näy Pietarin katulasten elämässä.

 Katulapsityötä tekevät törmäävät jopa aikaisempaa kurjemmissa oloissa eläviin lapsiperheisiin. Kun perheen ainoa ansaitsija on pidempään työttömänä, vuokrarästit kasvavat ja häätöuhka lähenee.

– Ahtaassa keittiön ja yhden huoneen asunnossa saattaa asua kolme sukupolvea, kertoo Tuija Pennanen Kansan Raamattuseurasta.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Hän käy Pietarin lasten tuki -yhdistyksen työntekijöiden kanssa avustusmatkoilla Pietarissa useita kertoja vuodessa.

Pennasen mukaan katulapsiongelmaa pitää lähestyä yhden perheen tilanteesta käsin.   

– Jos katsoo massoja, hädän suuruus tuntuu epätoivoiselta.

Yhdistyksen työn kautta autettiin viime vuonna noin 1000 katulasta. Lasten tukemiseen on Suomessa sitoutunut noin 50 kummia.

Vuonna 1995 alkanut työ painottuu köyhiin perheisiin. Partiot kiertävät iltaisin kaduilla jakamassa ruokaa ja vaatteita lapsille. Samalla etsitään pidempikestoisia ratkaisuja lasten ongelmiin.

Pietarissa on myös päiväkeskus, jonne lapset voivat tulla koulun päättyessä tekemään läksyjä ja harrastamaan. Lasten turvakoti tarjoaa suojaa, kun oman perheen asiat ovat täysin sekaisin. Tukiasuntolassa nuori voi opetella aikuistumisen taitoja.

Työstä vastaa 30 koulutettua paikallista ammattilaista, jotka työskentelevät Pietarin lastensuojelun säätiön palveluksessa.

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra ja tuomiorovasti Ilpo Rannankari piti viime sunnuntaina Kuopiossa konsertin Pietarin katulapsityön hyväksi.

– Tykkään laulaa ja kohde on hyvä, Rannankari kertoi.

Konsertin laulut liittyivät auttamisen teemaan, pyhäinpäivään ja vuodenaikaan. Kari Tikan Armolaulu ja Mika Piiparisen Oi katso mikä aamu olivat myös ohjelmistossa. Säestäjänä toimi Simo Savolainen.

Petosen seurakuntatalon täyteen vetäneen konsertin järjestivät Kallaveden seurakunta, Kansan Raamattuseura ja Pietarin lasten tuki -yhdistys.