Trumpin syytä? – Synagogaiskusta tuli kiistakapula

 

Ohikulkijat pysähtyivät Elämän puu -synagogan eteen muistamaan surmansa saaneita juutalaisia. Nämä menettivät henkensä terrori-iskussa 27. lokakuuta kesken aamujumalanpalveluksen. (Sixsixtysix / Shutterstock.com)

Presidentti on tuulettanut puhekulttuuria, mutta väkivalta on eri asia, sanoo Yhdysvaltain historian asiantuntija.

Toissa viikolla 11 juutalaista surmannut synagogaisku Yhdysvaltain Pittsburghissa on herättänyt kysymyksiä. Maan historian tuhoisimman antisemitistisen terroriteon teki synagogan aamujumalanpalvelukseen rynnännyt vajaa viisikymppinen valkoihoinen amerikkalaismies.

Sotatieteiden maisteri Atte Kaleva kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan (31.10.): ”Polarisoitunut keskustelu ja vihamielinen retoriikka voivat pahimmillaan johtaa tällaisiin tragedioihin.” Hän korostaa, kuinka keskeistä radikalisoitumisessa on epäinhimillistää vastapuoli.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Pittsburghin ampuja oli suoltanut jo pitkän aikaa juutalaisvastaista tekstiä sosiaaliseen mediaan. Hän piti juutalaisia vastuullisina miltei kaikesta pahasta, ja juuri ennen iskua hän vielä huusi kuolemaa kaikille juutalaisille.

 

Bennett puolusti Trumpia

Viharikosten määrä on kasvanut Yhdysvalloissa neljän viime vuoden aikana. Markku Ruotsila, Yhdysvaltain ja Ison-Britannian historian dosentti Tampereen yliopistossa ja Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Helsingin yliopistossa, sanoo, ettei Trumpin aikakaudella varsinainen antisemitistinen väkivalta ole kuitenkaan kasvanut.

– Antisemitistisen puheen lisänäkyvyyttä on kylläkin mutta ei siihen pohjaavien väkivallantekojen lisääntymistä. Tilastotiedot, joita tästä asiasta on alettu levittää Pittsburghin tapauksen jälkeen, viittaavat itse asiassa antisemitismin kaikkiin ilmentymismuotoihin, eivät vain väkivaltaisiin.

Monet syyttävät yleisestä vihan kasvusta presidentti Donald Trumpin siirtolais- ja muslimivastaisia puheita. Osa on halunnut Trumpin tilille myös Pittsburghin iskusta, vaikka hän on puolustanut näkyvästi Israelia ja juutalaisia.

– Miten voi Trump olla syyllinen antisemitismiin, kun hänellä itsellään on juutalainen tytär ja lapsenlapsia? Tai miten voi olla antisemiitti mies, joka on kaikista Yhdysvaltain presidenteistä Israel-myönteisin ja joka jo 1980-luvulla sai Jewish National Fund -järjestön Tree of Life -palkinnon työstään Yhdysvaltain juutalaisyhteisön etujen ja alijan edistämisestä? Ruotsila kysyy.

Myös ulkomailla asuvien juutalaisten asioista vastaava israelilaisministeri Naftali Bennett kommentoi Jewish Telegraph Agencylle, että Trumpin yhdistäminen Pittsburghin iskuun on väärin.

– Presidentti Trump on suuri Israelin ja juutalaisten ystävä.

– Antisemiittejä on ollut tuhansia vuosia. Valitettavasti heitä on oikealla ja vasemmalla.

 

Puhekulttuuri eri tekijöiden summa

Pittsburghin iskun jälkeen Kalifornian yliopiston alaisen tutkimuslaitoksen johtaja Brian Levin vetosi CNN:llä, että julkista retoriikkaa pitäisi kiireesti lieventää, sillä poliittisia jakolinjoja ruokkivalla puheella on suora yhteys viharikosten kasvuun.

– Omalla räväkällä tyylillään Trump on toki rikkonut vanhat poliittisesti korrektin julkisen puhekulttuurin käytännöt – ja se on antanut lisää tilaa ja näkyvyyttä myös antisemitistisille ja muille äärioikeistolaisille toimijoille. Mutta tämä on aivan eri asia kuin väkivalta, Markku Ruotsila korostaa.

Näyttää siltä, että samoin kuin riitoihin myös puhekulttuuriin tarvitaan muitakin kuin Trump. Sen verran vaikea Yhdysvaltain julkisesta puheesta on tällä hetkellä erottaa, mitä sanotaan poliittisista syistä ja milloin huolenaiheena ovat itse asiat.

Muun muassa Israel Today (31.10.) valittelee, että Pittsburghin tragediasta on tullut riitakysymys, jossa vasemmisto vaatii Trumpia tilille iskusta ja oikeisto syyttää vasemmistoa siitä, että se pyrkii niin kamalan tapahtuman kautta edistämään omia pyrkimyksiään.

Lehden mukaan monen israelilaisen ajatukset tiivistyvät poliittisen kommentaattorin Gadi Taubin tweetissä. Siinä Gaub seuraa epäuskoisena, miten Israel-myönteisimmän hallinnon sitten Trumanin, jonka perheessä on juutalaisia, väitetään levittävän antisemitismiä. ”Wau. Herättäkää minut, kun keskustelu palaa takaisin rinnakkaismaailmasta”, hän päättää postauksensa.