Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään

 

Kuva: Jussi Laitinen / Kirkon kuvapankki

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tiistaina 6.11. ja päättyy lauantaina 10.11. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 18.11.

Ennakkoäänestyspaikkoja on yli 2500 ympäri Suomea. Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaiden äänestysnumerot löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta seurakuntavaalit.fi.

Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Ensimmäistä kertaa uurnille

Ensi kertaa seurakuntavaaleissa äänioikeutettuna on lähes 200 000 nuorta 16–19-vuotiasta äänestäjää. Heistä noin puolet on alle 18-vuotiaita.

“Nuorille, 16–17-vuotiaille tämä on ensimmäinen mahdollisuus käydä äänestämässä. Tämä on jo kolmas kerta, kun nuoret saavat äänestää seurakuntavaaleissa. Toivotaan, että nuoret huomaavat käyttää ääntänsä ja tuovat vanhempansakin vaaliuurnille”, seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira kommentoi.

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa

Seurakuntavaaleissa on tälläkin kertaa valtakunnallinen vaalikone, joka auttaa äänestäjiä ehdokasvalinnassa.Seurakuntavaaleissa on yhteensä 16 700 ehdokasta, osa ehdokkaista on ehdolla seurakuntayhtymissä kaksissa vaaleissa. Vaalikoneeseen on vastannut reilusti yli puolet ehdolla olevista.

Yhdet vai kahdet vaalit?

Vaaleilla valitaan seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle 2019-2022. Itsenäisessä seurakunnassa ylintä päätösvaltaa käyttää vaaleissa seurakunnan jäsenistä valittu kirkkovaltuusto.

Mikäli saman kunnan alueella on useita seurakuntia, nämä seurakunnat muodostavat seurakuntayhtymän, jossa käydään kahdet vaalit. Seurakuntayhtymässä ylintä valtaa käyttää yhteinen kirkkovaltuusto ja yhtymän seurakunnassa seurakuntaneuvosto.

Varsinaisena vaalipäivänä 18.11. voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa.

Vaalikeräys

Seurakuntavaalikeräyksessä 2018 kerättävät varat käytetään lasten, nuorten sekä naisten koulutukseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen Suomessa ja kehitysmaissa. Vaalikeräyksen järjestävät Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Suomen Pipliaseura ja Kirkkopalvelut.

Mitä seurakuntavaaleissa ratkaistaan? Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkoaamuna 7. marraskuuta kello 9 kohtaa toisensa kaksi nuorta seurakuntavaaliehdokasta, Karoliina Kankaanpää Salosta ja Jaakko Lehtonen Porista. Kuunneltavissa suorana ja lähetyksen jälkeen myös Radio.fi-palvelussa.