Timo Soini: Rukousaamiainen paljasti presidenttien näkemyserot – Obama puhui Jumalan edessä nöyrtymisestä, Trump tv-show´sta

 
Timo Soini

Barack Obama puhui Washingtonin rukousaamiaisella presidenttinä Jumalan edessä nöyrtymisestä. Donald Trump kehui olevansa suositumpi kuin Arnold Schwarzenegger. Kuva:  White House / Pete Souza & Shealah Craighead

– Sehän oli ihan kauheaa, hämmästelee Timo Soini hänen Washingtonin rukousaamiaisvierailuistaan nousseita ministeriaikaisia kohuja. Soini kertoo havahtuneensa Donald Trumpin ja Barack Obaman näkemyseroihin juuri näillä vierailuillaan.

– Sehän oli aivan käsittämätöntä – suorastaan raivoa, kuvailee entinen ulkoministeri Timo Soini suomalaismedian reaktioita toimittajien kirjoittaessa hänen vierailuistaan Yhdysvaltain kongressin järjestämiin rukousaamiaistilaisuuksiin omana ministeriaikanaan.

Soini toimi ulkoministerinä Sipilän hallituksessa vuosina 2015–2019. Radio Dein ja Alfatv:n Isäntänä Tapani Ruokanen -ohjelmassa entinen ulkoministeri palasi muistelemaan Washingtoniin suuntautuneita matkojaan.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– [Median kirjoittelun] ydin oli siinä, paljonko se maksoi, ja oliko rouva mukana, Soini pahoittelee.

Ulkoministerin statuksella kongressin tapahtumaan saapuva aamiaisvieras istutetaan Washingtonissa senaattorien pöytään.

– Yleensä suomalaisministerit joutuvat metsästämään puolen tunnin slotteja senaattorien pakeille, ja sellaisen saaminen on suuren valmistelun ja taakan alla, Soini huomauttaa.

– Rukousaamiaisella käytössäsi on kolme ja puoli tuntia neljän tai viiden senaattorin seurassa, jolloin sinulla on mahdollisuuden luoda henkilökohtaisen kontakti.

Soinin mukaan Yhdysvaltoja ei voi ymmärtää, ellei ymmärrä kristinuskon osuutta eiliseen ja nykypäivään.

– Ihmisen ei tarvitse olla kristitty ymmärtääkseen Yhdysvaltoja, mutta jos ei ymmärrä kristinuskoa, ei ymmärrä mitä maassa tapahtuu ja miksi.

”Ajattelin, että kunpa tuon olisi keksinyt itse.”

Rukousaamiaisilla on Yhdysvalloissa pitkä perinne. Siihen kuuluu istuvan presidentin tilaisuudessa pitämä puhe, jota tarkataan herkällä korvalla.

Soini kertoo jo Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ensimmäisen rukousaamiaispuheen paljastaneen miehestä jotain oleellista.

– Presidentti puhui siitä, kuinka paljon hänen tv-show´nsa on Arnold Schwarzeneggerin show´ta suositumpi.

Trumpin edeltäjän demokraattipresidentti Barack Obaman neljä vuotta aiemmin pitämä puhe oli selvästi hengellisempi. Obama puhui rukouksen merkityksestä ja Jumalan edessä nöyrtymisestä.

– ”Kun sinulla ei ole mitään paikkaa, mihin mennä, mene polvillesi”, sanoi Obama. Ajattelin, että kunpa tuon olisi keksinyt itse.

Soinin mielestä Washingtonin rukousaamiainen edustaa sellaista osaa amerikkalaisesta poliittisesta kulttuurista, mitä Suomessa ei ymmärretä. Rukousaamiaiselle osallistuminen on amerikkalaiselle yhtä luonnollista kuin suomalaiselle lätkämatsiin meno, vertaa Soini.

– Poliittisen urani viimeisellä rukousaamiaisella vieressäni istui David Beasley, maailman ruokaohjelman pääjohtaja. Mies sai Nobelin. Samalla meillä raportoidaan, että siellä käydään hihhulitilaisuuksissa – sehän on instituutio.

Isäntänä Tapani Ruokanen Radio Deissä sunnuntaisin kello 20.03 ja uusintana keskiviikkoisin kello 22.03.

Kuuntele Timo Soinin haastattelu täältä [Radio Dei]

 

Tekstiin lisätty Alfatv 24.9. klo 10.30.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)