Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Timo Soini Lähetyshiippakunnan ohjelmassa: ”Syntymättömällä lapsella on ihmisoikeudet”

 

Kuvakaappaus Studio Kryptan verkkosivuilta.

Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta on lanseerannut maanantaina 2.11.2020 uuden keskusteluohjelman, Studio Kryptan. Ohjelmassa käsitellään ajankohtaisia ja kiistanalaisiakin teemoja.

Aborttia käsittelevän Studio Kryptan Anna minun elää -ohjelmasarjan ensimmäisenä vieraana on Timo Soini, joka ulkoministerikaudellaan joutui myrskynsilmään puolustaessaan syntymättömien lasten oikeutta elämään. Nyt Soini haluaa ottaa kantaa aborttilainsäädännön muuttamiseksi jätetyn OmaTahto2020 -kansalaisaloitteen johdosta. Plokissaan Soini kirjoitti aiheesta näin: ”On surullista, että uusi ” Omatahto2020 ” – kampanja vyöryy kohti tavoitettaan, käytännössä vapaata aborttia. Olen kampanjaa vastaan. Sanon sen ääneen, enkä vaikene tai katso pois.”

– Huomioni on kiinnittänyt se, mitkä tahot tätä ajavat. Yksi tukijoista, Amnesty International, on aloittanut kansainvälisen kampanjan, jossa aborttia vaaditaan niin aikaisin kuin mahdollista, mutta niin myöhään kuin tarpeellista. Tämä pisti minussa liikkeelle sen, että tähän täytyy ottaa kantaa, Timo Soini kertoo studiokeskustelussa.

Perheniemi neliöb. 1.9.- MJa

Omatahto 2020 -ksansalaisaloitteessa halutaan muutos erityisesti siihen, että enintään 12 viikkoa kestäneissä raskauksissa keskeytyksen saa omasta pyynnöstä, eikä sitä tarvitse perustella sosiaalisilla syillä. Vuonna 1970 voimaan tulleen aborttilain mukaan raskauden keskeytykseen tarvitaan sosiaalinen tai taloudellinen syy tai terveydellinen uhka. Myös alle 17-vuotias tai yli 40-vuotias nainen voi lain mukaan olla oikeutettu aborttiin. Muutos halutaan myös siihen, ettei keskeytyksen saaminen edellytä kahden lääkärin lausuntoa eli puoltoa keskeytykselle. Mikäli lakiesitys menee läpi, nainen voi tehdä abortin ilman lääkärin lausuntoa.

Soinin mukaan aborttilain muuttamisessa on kyse isosta muutoksesta, sillä tähän asti lääkärin lausunnon hankkiminen on ollut ikään kuin viimeinen vaihe, jossa nainen joutuu miettimään perusteita raskauden keskeytykselle. Soini arvelee, että moni syntymätön lapsi on pelastunut keskustelun ansiosta.

Studio Kryptan vastaava tuottaja on dokumenttielokuvien ohjaaja Matti Reinikka.  Studio Kryptan ohjelmat löytyvät osoitteesta studiokrypta.fi.