Tiekirkkoihin pääsee jälleen tutustumaan ja hiljentymään – kesällä yli 250 kirkkoa avoinna

 
Näkymä-Naantalin-satama-alueesta-kuvassa-veneitä-taustalla-näkyy-Naantalin-kaupunkia-ja-kirkko

Naantalin kirkon historia on Suomessa ainut laatuaan, sillä se rakennettiin aikoinaan kirkonmäellä sijainneen katolisen birgittalaisluostarin kirkoksi. Nykyään kirkko on ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus ja on Turun tuomiokirkon jälkeen maamme toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko. Naantalin kirkko on yksi tiekirkot.fi -sivuston kirkoista.

Tiekirkkojen kesä käynnistyi, kun pääteiden läheisyydessä sijaitsevat Tiekirkot avasivat ovensa matkailijoille. Kirkot ovat rauhallisia ja toisenlaisia tauko- ja hiljentymispaikkoja, joissa voi pysähtyä matkaa tehdessä.

Kotimaanmatkailu on tänäkin kesänä monen suomalaisen kesälomasuunnitelmissa. Tiekirkot kutsuvat paitsi ihailemaan arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita nähtävyyksiä, myös hiljentymään. Avoinna on yhteensä yli 250 kirkkoa, eli jokaisen matkan varrelle osuu taatusti kiinnostavia kohteita. Tiekirkkoina toimii sekä luterilaisia että ortodoksisia kirkkoja. Kesämatkailija voi vierailla vaikka maailman suurimmassa puukirkossa Kerimäellä, tai ihailla Suomen kauneimpien kirkkotilojen joukkoon listattua Hattuvaaran tsasounaa.

Tiekirkkoon saa tulla aukioloaikoina vapaasti ja matalalla kynnyksellä ihailemaan ainutlaatuista historiaa ja tunnelmaa, tiekirkkotoimintaa koordinoiva Sanja Fält vinkkaa: “Meillä on valtavasti upeita kohteita, jotka ovat täynnä mitä ihmeellisempiä tarinoita. Toivon, että ihmiset pysähtyisivät vaikka evästauolle kirkkoon ja löytäisivät omat suosikkinsa Tiekirkkojen valikoimasta.”

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Omaa matkareittiä lähimmän kirkon löytää helposti tiekirkot.fi -sivulta. Samalta sivulta voi tarkistaa myös Tiekirkkojen tarkat aukioloajat. Pääsääntöisesti kirkot ovat avoinna joka päivä 6.6.–14.8.2022 välisenä aikana klo 11–16, mutta aukioloajoissa on vaihtelua. Pohjoisin Tiekirkko on Inarin saamelaiskirkko.

Tiekirkkojen kuulumisia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa tilillä @tiekirkot. Tiekirkkojen Instagramia päivittävät eri kirkkojen kesäoppaat läpi kesän.

Mitä Tiekirkot ovat?

Tiekirkot ovat aivan tavallisia kirkkoja, jotka tarjoavat erilaisen levähdyspaikan matkailijoille aina kesäkuun alusta elokuun puoliväliin asti. Osa Tiekirkoista on avoinna ympäri vuoden.

Ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Suomeen 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan laajentunut koko Suomeen. Mukana on sekä evankelisluterilaisia että ortodoksisia kirkkoja.