Televisiojumalanpalvelukset palaavat pandemiaa edeltäneeseen rytmiin – arkistouusinnoista luovutaan

 

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Radiossa sunnuntain toisen jumalanpalveluksen sekä lauantaiaamun hartauskokonaisuuden lähetysajat muuttuvat. Tv-jumalanpalvelusten arkistouusinnat päättyvät.

Ylen hartausohjelmiin on tulossa muutoksia sekä radiossa että televisiossa vuoden 2024 alussa. Radion hartausohjelmien muutokset ovat seurausta Yle Puheen hiljentymisestä. Kanavan päättyminen aiheuttaa muutoksia Ylen radiokanavien ohjelmistoihin laajemmin.

Sunnuntaista 14.1.2024 alkaen evankelis-luterilainen jumalanpalvelus kuullaan tuttuun aikaan kello 10.00, ja muiden kristillisten kirkkokuntien ja seurakuntien jumalanpalvelukset saavat uuden ohjelmapaikan sunnuntai-illassa kello 20.00. Aikaisemmin Suomen ortodoksisen kirkon, Katolisen kirkon Suomessa sekä vapaiden kirkkojen ja seurakuntien lähetettiin kello 11.00. Muutoksen myötä kanavalle saadaan hartaussisältöä arkipäivien tapaan sekä aamupäivään että iltaan.

Jatkis 3.3. – 17.3.2024 Neliö

Lauantaiaamuissa muuttuu hartauskokonaisuuden lähetysaika. Vastedes Hartaat sävelet ja Aamuhartaus lähetetään kello 8.05 alkaen eli puolisentoista tuntia aiempaa myöhemmin. Tällaista muutosta kanavalta on toivottu paljon.

Ohjelmia tuotetaan sama määrä kuin aikaisemminkin

Yle TV1 on lähettänyt koronapandemian alusta vuodesta 2020 tv-jumalanpalveluksen joka sunnuntai. Vuoden 2024 alusta palataan pandemiaa edeltävään tilanteeseen, jolloin tv-jumalanpalvelus oli noin 34-37 kertaa vuodessa.

Poikkeusjärjestely otettiin käyttöön, koska liikkuminen tilaisuuksiin pandemian aikana oli hyvin rajoitettua. Samaan aikaan hengellisen tuen tarve oli kuitenkin suuri. Jumalanpalvelusten määrää lisättiin ns. arkistouusinnoilla, joista luovutaan vuoden 2024 alusta. Sen sijaan maanantain palvelu-uusinnat säilyvät ohjelmistossa ennallaan.

Ohjelmia tuotetaan edelleen sama määrä kuin aikaisemminkin. Lain mukaan Ylen julkiseen palveluun kuuluu tarjota hartausohjelmia, ja niin yhtiö tekee jatkossakin. Jumalanpalveluksia ja muita hartausohjelmia näytetään edelleen Yle TV1:ssä ja kuullaan edelleen Yle Radio 1:ssä. Yle Areenassa hartausohjelmien pariin pääsee milloin vain.

Kirkon viestintä (KV) vastaa suomenkielisen hartausohjelmien suunnittelusta ja koordinoinnista sekä luterilaisten seurakuntien ja hartauspuhujien rekrytoinnista. KV yhdessä eri kirkkokuntien kanssa sopii niiden tuottamien sisältöjen ohjelmapaikoista. Kirkon viestintä kouluttaa hartausohjelmien toteuttajia ja osaltaan valvoo, että ohjelmat toteutetaan Ylen velvoitteiden ja ohjeistojen mukaisesti.