Tästä syystä Club For Five päätti tehdä virsilevyn

 

Lauluyhtye Club For Five täyttää 20 vuotta ja julkaisee virsiä sisältävän äänitteen 24.9. ”Virret” on yhtyeen ensimmäinen kokonaan kirkkoakustiikassa äänitetty levy. Yhtyeelle on muutenkin luontevaa lähteä kirkkokiertueelle.

Club for Five syntyi kaveripiirin pohjalta vuonna 2000. Seuraavana vuonna yhtye voitti Tampereen Sävel -yhtyelaulukilpailun ja jo vuodesta 2006 lähtien he ovat tehneet musiikkia päätoimisesti. Ura on tähän mennessä kattanut jo 13 levyä, joista peräti kuusi on myynyt kultaa.  Yhtyeen musiikilliset kokeilut a cappella-laulumusiikkiin ovat herättäneet kiinnostusta niin yleisössä kuin eri musiikin tekijöiden parissa. Paljon covereita äänittäneen Club For Fiven suosituin kappale on ”Brothers in arms”, jota on ladattu jo yli 2 miljoonaa kertaa.

Viiden laulajan ääni on taipunut moneen muotoon

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Pyöreitä täyttävä lauluyhtye on tehnyt yhteistyötä mm. Tampere Filharmonian, Kuopion Kaupunginorkesterin, UMO Helsinki Jazz orchestran, Johanna Kurkelan, Mikko Kuustosen ja Robinin kanssa sekä tuottanut äänimaisemat Radio Suomipopin Aamulypsylle. Tänä vuonna Club For Five on tehnyt yhteistyötä erityisesti Ilmavoimien Big Bandin kanssa. Jazz-kappaleiden lisäksi yhtyeen suosittuja teemallisia lauluja ovat olleet muun muassa Kirkan, Junnu Vainio, fantasiaelokuvista ja -animaatioista tutut laulut ja sävelmät sekä useat joulukappaleet.

Suomalainen lauluyhtye sai aikaan Kiina-buumin

A cappella -musiikin ilmentymiä löytyy populaarimusiikista eri puolilta maailmaa. Tämän hetken tunnetuimpia nimiä ovat yhdysvaltalainen Pentatonix, englantilainen King’s Singers, eteläafrikkalainen Ladysmith Black Mambazo ja ruotsalainen The Real Group. Suomessa tämän tyylilajin kirjoa ovat pitäneet esillä muun muassa Seminaarimäen mieslaulajat, lauluyhtye Viisi sekä kansainvälistä suosiota kiertueillaan saaanet Rajaton ja jäähyväiskiertueellaan oleva Fork. Parhaillaan kirkkokiertueelle oleva Club For Five on esiintynyt Kiinassa vuosittain jo vuodesta 2007 alkaen. Kiina-ilmiö on poikinut Kiinan markkinoille tarkoitetun kiinan- ja englanninkielisen äänitteen. Yhtyeellä onkin useampi kiinankielinen kappale ohjelmistossaan.

Miksi virsi-levy ja kirkkokiertue?

Radio Dein Herätyksessä! vieraillut Club For Five kertoi syistä, jotka saivat tekemään levyn. Yhtye esitti suorassa lähetyksessä aluksi Maan korvessa kulkevi -laulun, jonka jälkeen sopraano Maija Sariola kertoi miten tämänkin laulun merkityksellisyyden muodostaa koko ihmisen elämänkaari.

– Sitä on tullut laulettua itsekin niin monessa eri juhlassa lapsesta lähtien. On ollut ristiäisiä, hautajaisia, häitä ja jotenkin tämä ja monet muutkin laulut tällä levyllä liittyvät ihmisten kollektiivisiin ja henkilökohtaisiin muistoihin. Luulen, että ne ovat samankaltaisia monella suomalaisilla.

Tää syntyi oikeastaan tarpeesta – Maija Lukkarinen

Hiljainen hetki – konserteista lähti liikkeelle 

Suurin osa virsistä oli jo valmiiksi harjoiteltu, sillä niitä esitettiin jo Hiljainen hetki -nimisissä konserteissa. Tätä ennen yhtyettä oli alettu kysymään esiintymään kirkkohin.

– Meitä kysyttiin aika useasti jollekin festivaalille esiintymään nimenomaan kirkkoihin. Meillä ei ollut silloin vielä sopivaa ohjelmistoa, mitä voitaisiin akustisesti esittää. Niin tää syntyi oikeastaan tarpeesta, selventää altto Susanna Lukkarinen. 

– Ruvetiin esiintymään kirkossa viisi vuotta sitten. Tuukka meidän bändistä kasasi tällaisen ”Hiljainen hetki” -konserttikokonaisuuden. Suurin osa näistä virsistä on Tuukan valitsemia, mutta tietenkin yhdessä niitä mietittiin, mitä haluttiin laulaa. Tällekin levylle päätyi Hiljaisen hetken virsiä iso kasa, mutta esimerkiksi Suomalainen rukous on ihan uusi sovitus tälle levylle, Lukkarinen jatkaa.

– Nämä kappaleet, mitä olen lapsuudessani kuullut, voisi toimia tällaiseen oikein hyvin. Isoisäni oli Tampereen seudulla kirkkoherrana ja siellä tuli penkissä istuttua ja kuunneltua paljon näitä kappaleita, basso Tuukka Haapaniemi tarkentaa.

Vaikka sävellaji on mollissa, sisältö on duurissa

Club For Five -yhtyeen laulajat kertasivat Mikael Juntuselle suhdettaan kirkkoon ja hengelliseen musiikkiin.

– Itse pohjois-Pohjanmaalla kasvaneen kirkko on kuulunut ihan koulunkin kautta perusarkeen. Ollaan oltu pyhäkoulussa ja seurakunnan kuorossa. Kyllä sieltä tulee paljon kotoisuutta ja muistoja. Virsiä on koulussa laulettu ja opettaja säesti polkuharmonilla, naiset säestävät toisiaan.

– Ehkä asiaan vihkiytymättömät saattavat ajatella, että virret ovat tosi tylsiä ja ne ovat kaikki mollissa. Jeesuksesta laulan todistaa sen, että vaikka sävellaji on mollissa, niin sisältö on duurissa, pohtii Haapaniemi.

Club For Five julkaisee ”Virret” 24.9. ja lähtee kirkkokiertueelle.

Ensimmäisenä vuorossa on Porvoon tuomiokirkko. Korona-pandemia asettaa kiertueelle omat varotoimenpiteet, mutta tästä huolimatta yhtyeessä tällaiselle levylle ja kirkkokirtueelle nähdään oma merkityksensä.

– Meiltä kaikilta kysyttiin, mikä on henkilökohtaisin tai tärkein virsi. Mä valitsin Suvivirren. Siihen liittyy aika monella muullakin suomalaisella nostalgiaa. Siihen kiteytyy niin paljon vuoden työn ja aherruksen päättyminen. Ennen kaikkea kesän ja kesäloman alkaminen. Oma äiti on itkenyt silloin, kun itse olin ala-asteella ja sitä lauloin. Samoin kävi itselleni, kun omat pojat lauloi sitä kevätjuhlassa, Juha Viitala muistelee.

– Mä luulen, että tää on just se, mitä pitää tehdä. Näkymän perspektiivinen toivon vieminen. Tää on oikea hetki, Haapaniemi lataa.

Kuuntele haastattelu

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)