Club For Five kutsuu hiljentymään kirkkoihin

 

Club For Five konsertoi jälleen kirkoissa 3.9. alkaen. Kuva: Numi Nummelin

Lauluyhtye Club For Fiven syyskuun alussa käynnistyvä Hiljainen hetki -konserttikiertue tarjoaa ihmisille mahdollisuuden hiljentyä ja rauhoittua kirkoissa a cappella -laulun äärellä.

Club For Five -lauluyhtye on perinteisesti yhdistellyt tulkinnoissaan jazz-, pop-, rock- ja klassista musiikkia omaperäiseksi kokonaisuudeksi. Runsaat pari vuotta sitten yhtye päätti julkistaa muun keikkailunsa lomassa uuden akustisen konserttiohjelman. Syksyllä 2016 toteutettiin yhtyeen ensimmäinen Hiljainen hetki -kiertue yhteistyössä Kansan Raamattuseuran kanssa. Hiljainen hetki toi yhtyeestä esille uudenlaisen, klassisemman soinnin. Ohjelmisto sai lämpimän vastaanoton konserttiyleisöltä.

Syyskuun alusta alkaen Club For Five antaa jälleen ääntensä raikua kirkkoholveissa, kun uusi Hiljainen hetki -kiertue käynnistyy Lauttasaaren kirkosta 3.9. Kirkkokonsertit sisältävät muun muassa tuttuja virsiä ja hengellisiä lauluja. Kiertueen tavoitteena on tarjota ihmisille mahdollisuus hiljentymiseen ja tuoda musiikin kautta esiin rauhan ja toivon näkökulmia.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Idea kirkkomusiikkikiertueesta syntyi lapsuusmuistoista ja tunnelmista

Vahvasta bassoäänestään tunnettu laulaja Tuukka Haapaniemi kertoo, että Club For Fivella on tulossa tiivis syyskausi, joka huipentuu perinteiseen tapaan joulukiertueeseen ”Jouluna 2017”.

– Hiljainen hetki -kiertue on minulle mieluinen, koska se pakottaa minutkin rauhoittumaan ja hidastamaan tahtia. Saan siitä paljon voimaa tulevaan, Haapaniemi kuvaa.

Muusikko sai idean kirkkokonserttikiertueesta joitakin vuosia sitten miettiessään, minkälaiseen konserttiin hän itse haluaisi osallistua:

– Monet näistä lauluista ovat kulkeneet matkassani lapsuudesta asti. Näiden parissa olen kasvanut. Halusin tuoda ja jakaa niitä tuntoja ja tunnelmia, joita itselläni on, kun kuulen esimerkiksi Maan korvessa kulkevi lapsosen tie -laulun. Se assosioituu vahvasti 80-luvun alkuun, isäni gospel-yhtyeen levytykseen kyseisestä kappaleesta ja saksalaista alkuperää olevaan suojelusenkelitauluun, jossa sisko ja veli kävelevät rikkinäisen sillan yli enkelin suojatessa heidän kulkuaan. Tuo taulu roikkui minunkin huoneeni seinällä.

Tuukka Haapaniemi kertoo, että kiertäessään vuosi sitten kiertueellaan eri kirkkoja artistit saivat sellaisen vaikutelman, että Suomessa oli kysyntää ”hiljentymisen ja voimaannuttavan kokemuksen tarjoavalle konserttisarjalle”. Tulevan kiertueen ohjelmisto on suunnilleen sama kuin viime vuoden konserteissa.

Tuukka Haapaniemen mukaan suurin osa Club For Fiven aiemmin esittämästä musiikista on sovitettu laulettavaksi äänentoiston kanssa.

– Olemme esiintyneet myös akustisesti aiemmin mutta tämä ”Hiljainen hetki”  on ensimmäinen konsertin mittainen kokonaisuus. Akustinen tila ja laulanta antaa toki eri sävyjä musiikkiin ja osaltaan tuo ilmaisuun erilaista yhteyttä ja syvyyttä. Kirkko laulumusiikin esitystilana on arvokas ja upea. Olen havainnut, että Suomessa on paljon niin arkkitehtuuriltaan kuin akustiikaltaankin erilaisia kirkkoja.

Muusikot eivät ole vielä ehtineet miettiä kirkkokonserttiohjelmiston levyttämistä. Levy on kuitenkin todennäköisesti tulossa.

– Palautteen perusteella ja omien kokemusteni kautta uskaltaisin toivoa, että Hiljainen hetki -levytys toteutuu tulevaisuudessa. Ja aina kannattaa nauttia elävästä musiikista tulevissa konserteissamme.

Hiljainen Hetki –konserttisarja alkaa Lauttasaaren kirkosta sunnuntaina 3.9. Tarkemmat tiedot kiertueesta: www.clubforfive.fi ja www.ohjelmakristalli.com

Club for five on suomalainen vuonna 2000 perustettu a cappella -lauluyhtye. Yhtyeeseen kuuluvat Tuukka Haapaniemi, Maija Sariola, Juha Viitala, Jouni Kannisto ja Susanna Lukkarinen. Yhtye on keikkaillut Suomen lisäksi myös ulkomailla, muun muassa Kiinassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Yhtyeen erikoisuutena on instrumentaalinen lähestyminen laulamiseen, erityisesti erilaisten lyömäsoitinten jäljittely ihmisäänellä ja beatboxing. Club for five on julkaissut kahdeksan albumia, joista yksi on livealbumi.