Tampereen Piispantalo avaa ovensa kolmeksi tunniksi

 

Piispa Matti Repo isännöi avoimien ovien tapahtumaa lauantaina 30.9.2023. Kuva: Hannu Jukola/Tampereen hiippakunta

Piispa Matti Repo on itse esittelemässä taloa syyskuun viimeisenä päivänä. Viimeksi Tampereen Piispantalo oli avoinna yleisölle vuonna 2019, jolloin siihen kävi tutustumassa nelisensataa vierasta.

Tampereen hiippakunta juhlii satavuotista historiaansa järjestämällä avoimet ovet Pyynikinharjulla sijaitsevassa Piispantalossa lauantaina 30.9.2023 ja juhlamessun Tampereen tuomiokirkossa sunnuntaina 10.12.2023.

Vuonna 1937 valmistunut Tampereen Piispantalo on Suomen piispantaloista suurin.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Pyynikintie 9:ssä sijaitsevalta jyrkältä rinnetontilta avautuu näkymä Pyhäjärvelle. Rakennuksen pääsisäänkäynti, edustustilat, kirjasto, työhuone ja kappeli sijaitsevat keskikerroksessa.

Pohjakerroksessa on talonmiehen asunto sekä teknisiä tiloja.

Yläkerran yksityistilat, piispan ja hänen vaimonsa koti, on yleisöltä suljettu tapahtuman aikaan.

Piispa Matti Repo on asunut Tampereen Piispantalossa 15 vuotta.

– Sen funktionalistinen tyyli tekee siitä paitsi kauniin ja valoisan myös käytännöllisen. Talossa on iso ja yhtenäinen, avoin tila, jossa voi pitää erilaisia tilaisuuksia, hän kertoo.

Tampereen Piispantalossa on myös arkkitehdin suunnittelema kappeli rukoushetkiä ja palveluksia varten. Vastaavaa ei löydy Suomen muista piispantaloista.

Teknisesti talo on vanhanaikainen. Siinä on paksut seinät, mutta heikot eristeet.

– Talvella työhuoneessa on aika viileää istua kirjoittamassa. Energiankulutukseltaan talo tuskin vastaa nykystandardeja, Matti Repo arvelee.

Aiemmin Tampereen Piispantalossa on pidetty avoimet ovet ainoastaan yhden kerran, syyskuussa 2019.

Piispantalo on suojeltu rakennustaiteellisin, kulttuurihistoriallisin ja maisemallisin perustein. Se on osa Tampereen Pyynikinrinteen valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.