Kotimaa: Räsäsen ja Pohjolan käräjillä suullinen kuuleminen sukelsi raamatuntulkintaan – jutun käsittely jatkuu helmikuussa

Tampereella pääsee ehtoolliselle poikkeusjärjestelyin

 

Kuva: Kirkon kuvapankki / Teemu Junkkaala

Tampereen seurakunnissa on mahdollista osallistua ehtoolliselle koronarajoituksia ja vahvaa maskisuositusta noudattaen, mikä on vaatinut luovia käytäntöjä jumalanpalveluksiin. Viime viikonloppuna yli 200 tamperelaista nautti ehtoollista.

– Messukylän seurakunnassa Aitolahden kirkossa suoratoistettu messu jatkui siten, että ehtoolliselle pääsi aina klo 14:ään asti yksittäin tai perhekunnittain. Diakoni oli paikalla juttelemassa halukkaiden kanssa ja suntio valvoi tilannetta siten, että koronaturvallisuus säilyi (etäisyydet, käsidesi ja maskien käyttö). Moni olisi halunnut lahjoittaa myös kolehtiin, mikä ei nyt ollut mahdollista, mutta jatkossa on.

– Ymmärtääkseni myös muissa Tampereen suomenkielisissä seurakunnissa noudatettiin samankaltaista tapaa, ainakin Aleksanterin, Lielahden, Pispalan, Tesoman, Viinikan, Härmälän ja Hervannan kirkoissa näin on toimittu. Lisäksi Teiskon kirkossa oli mahdollista osallistua ehtoolliselle klo 12 -14. Teologisesti tarkkaan ottaen siellä vietettiin omaa messua, mutta toiminnallisesti ajattelimme myös sen suoratoistetun messun jatkeeksi. Tässä tilanteessa ei ollut järkevää lähettää samaan aikaan kahta suoratoistoa eri paikoista., Messukylän seurakunnan kirkkoherra Juha Itkonen kertoo.

IK-opisto (vuosisop) neliöb.17.-30.1.MJa

Itkonen näkee, että ehtoollinen tuo kaikuja näkyvää maailmaa suuremmasta ja näkymättömästä todellisuudesta, Jumalan rakkaudesta.

– Jumalan rakkauden todellisuus on koko kristillisen toivon ydin. Ehtoollisen sakramentin viettäminen kuuluu myös erottamattomasti seurakunnan olemukseen ja ilman ehtoollista seurakunta on rampa. Pandemia-tilanteessa ehtoollisen jakamisessa on luonnollisesti riskinsä, minkä takia päädyttiin pitämään sanajumalanpalveluksia. Kun rajoitukset kuitenkin näyttävät venyvän, ehtoollispöytä oli tärkeää avata jollakin tavalla ja me valitsimme tämän tavan.

Seurakuntalaisilta on tullut useita yhteydenottoja ja pyyntöjä ehtoollisen vastaanottamisen mahdollisuudesta tavalla tai toisella.

– Nyt kun ehtoollista vietettiin, palaute on ollut kiittävää. ”Meitä ei ole unohdettu”, eräskin seurakuntalainen totesi. Toinen kirjoitti: ”Olipa riemastuttava yllätys, kun tämänpäiväisen messustriimin yhteydessä ilmoitettiin mahdollisuudesta lähteä kirkkoon ehtoolliselle. Todella hienoa, että olette tämmöisen mahdollisuuden löytäneet!”, Itkonen iloitsee tulleesta palautteesta.

Suoratoistetun messun jälkeen ehtoollispöytä avoinna monissa Tampereen seurakunnissa sunnuntaina 31.1. Tarkemmat tiedot löytyvät seurakuntien verkkosivuilta.

Normaalisti lähes joka sunnuntai

Normaalioloissa ehtoollista vietetään seurakunnissa lähes joka sunnuntai ja suurin messuihin osallistujista käy myös ehtoollisella. Vuonna 2019 kirkossa ehtoollista jaettiin 1 845 000 kertaa, kun vuonna 2020 ehtoolliskäyntejä oli vain 818 000. Kororajoitusten ollessa tiukimmillaan toukokuussa, ehtoolliskäyntejä oli koko maassa vain 556, huhtikuussa 2 223 ja joulukuussa 5669.

 

 

Aiheet