Suomen Vapaakirkon kesäjuhlat toteutetaan viikon mittaisena televisiofestivaalina

 

Kesäjuhlia vietettiin vuonna 2019 Kuopiohallissa. Kuva: Karoliina Leikkari

Tälle kesälle oli suunniteltu Vapaakirkossa poikkeuksellisesti viikon mittaista kesäjuhlaviikkoa. Keväällä koronavirustilanne muutti suunnitelmia, mutta juhlaviikko toteutuu kuitenkin — nyt vain televisiossa.

Vapaakirkon kesäjuhlia seurataan tänä vuonna kotisohvalta. Juhannuksen jälkeisellä viikolla tiistaista sunnuntaihin nähdään televisiosta joka ilta Toivon festivaalien lähetys, joka jakautuu kahteen osaan, raamattuopetukseen painottuneeseen Toivon Studioon ja Toivon Talk -keskusteluohjelmaan. Nuorten ohjelma Kesäklubi lähetetään kokonaisuudessaan verkossa.

Kesäjuhlat ovat Vapaakirkon vuoden suurin tapahtuma, joka oli tänä vuonna tarkoitus toteuttaa muutoinkin poikkeuksellisesti viikon mittaisena tapahtumana perinteisen viikonloppujuhlan sijaan. Vuosittain yksi vapaaseurakunta isännöi juhlia, mutta nyt kirkkokunta aikoi vastata järjestelyistä yhteisesti. Koronavirusepidemian vuoksi juhlista tulee poikkeukselliset joka tapauksessa. Perinteinen tapahtuma peruttiin maaliskuun lopussa ja juhlien toteutumista verkon välityksellä alettiin tutkia.

Karkku, neliöb 1/2: 20.11.-5.12. MJa

”Rukouksemme on, että kesäjuhlaviikko — Toivon festivaali — televisiossa ja verkossa saavuttaisi myös ihmisiä, jotka eivät muutoin osallistu vapaaseurakuntien toimintaan”, kirjoittaa Vapaakirkon kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen Suomen Viikkolehdessä (28.5.).

Koronavirus ei ole ensimmäinen kesäjuhlien sabotoija. Vuonna 1941 sotatila rukkasi Vapaakirkon vuosijuhlia syksyyn ja perui nuorisojuhlat kokonaan. Samoin nuorisojuhlat peruttiin kolme vuotta myöhemmin viime tingassa ”nykyisten olosuhteiden vuoksi”, kertovat Suomen Viikkolehden ja Nuorten Todistuksen numerot sotavuosilta.

Vapaakirkon kesäjuhlia on vietetty yli 120 vuotta, joskaan ei alusta alkaen nykyisessä muodossa. Vapaan Lähetyksen, sittemmin Suomen Vapaakirkon vuosikokouksia julistustilaisuuksilla ryyditettyinä on järjestetty vuodesta 1890 lähtien. Vuonna 1915 Suomeen vuosituhannen vaihteessa rantautunut ja vapaakirkollisten täällä johtama kansainvälinen C. E. -nuorisoliike järjesti ensimmäiset nuorisojuhlat. Tästä syntyi perinne järjestää joka kesä kahdet juhlat, jotka yhdistyivät vasta vuonna 1971. Kesäjuhlat ovat keränneet viime vuosina keskimäärin runsaat 10 000 kävijää.

 

Toivon festivaali nähdään TV7-kanavalla tiistaista sunnuntaisin 23.–28. kesäkuuta klo 19.30 alkaen.